Strani filmaši potrošili su lani u RH rekordnih 83 milijuna kuna

Autor: Saša Paparella , 18. lipanj 2015. u 14:30
Dubrovnik je dobro unovčio pretvaranje u Kraljev grudobran/Grgo Jelavić/PIXSELL

Od osam filmskih projekata najviše je novca, čak 40 milijuna kuna, 2014. ostavila ekipa pete sezone HBO-ove hit serije Igra prijestolja.

Program poticanja filmske odnosno televizijske proizvodnje pod nazivom Snimanje u Hrvatskoj/Filming in Croatia jedna od najisplativijih programa državnih potpora.

Lani je država preko HAVC-a uložila 15,9 milijuna kuna u osam stranih filmskih projekata, što je generiralo lokalnu potrošnju od 82,9 milijuna kuna prihoda, što je jednako potrošnji iz prethodne dvije godine zajedno, doznaje se iz godišnjeg Izvještaja o radu HAVC-a, predstavljenog javnosti u srijedu u Zagrebu. Program Snimanje u Hrvatskoj, koji postoji od 2012., u tri godine motivirao je ukupno sedamnaest međunarodnih produkcija da kao mjesto snimanja odaberu hrvatske lokacije. Te su produkcije potrošile više od 165 milijuna kuna na hrvatske proizvode i usluge, a iz državnog proračuna za spomenuta snimanja izdvojeno je ukupno 31,5 milijuna kuna.

U 2012. godini lokalna potrošnja gostujućih produkcija iznosila je gotovo 25 milijuna, a 2013. gotovo 58 milijuna kuna. Povećanje potrošnje za oko 25 milijuna kuna u 2014. je u odnosu na 2013. godinu rezultiralo i porastom prihoda državnog proračuna (kroz uplaćene poreze na dohodak, PDV i prihode lokalnih samouprava), kao i turističkih usluga (hotelski troškovi, troškovi prijevoza i ugostiteljstva) te prodaje i proizvodnje direktno potičući lokalni razvoj i zapošljavanje. Od ukupno osam međunarodnih produkcija koje su lani ostvarile pravo na povrat osnovnog ulaganja u visini od 20 posto učinjenih troškova u Hrvatskoj pet je televizijskih serija i tek tri igrana filma.

Peta sezona Igre prijestolja, globalno popularne HBO-ove serije, generirala je lokalnu potrošnju od 40 milijuna kuna, od čega im je država vratila osam milijuna. Ta se serija već četvrtu godinu zaredom snima u Hrvatskoj, a lani su odabrane lokacije bile u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku. Slijedi TV serija Dig (Iskopina)  produkcijske kuće NBC/Universal s potrošenih 10,8 milijuna kuna. Treće su Borgije, visokobudžetna francuska TV serija za Canal+, s utrošenih 9,5 milijuna kuna. Slijedi dječja serija za švedsku javnu televiziju SVT Izgubljeno blago Aquile (6,2 milijuna), njemački TV film Winnetouove žene (pet milijuna), nizozemsko-hrvatsko-francuski igrani film Full contact (četiri milijuna), švicarsko-makedonsko-irsko-hrvatska koprodukcija Svjedok (3,9 mil. kn) te serija Jonathan Strange & Mr Norrell za BBC America (3,4 mili. kn).

Povrat ulaganja za tih osam projekata u vidu isplaćenih poticaja iznosio je blizu 16 milijuna kuna, što je za pet  milijuna kuna više nego 2013. Lani je zaživjela i web stranica Filmingincroatia.hr. Cilj joj je predstaviti Hrvatsku kao zemlju za snimanje i pružiti informacije o dostupnim programima potpora za međunarodne produkcije. Nudi galeriju s više od 2600 lokacija i adresar produkcijskih kuća i pružatelja usluga diljem Hrvatske.  Iz Izvještaja o radu doznaje se i da je 2014. završeno i prikazano 13 dugometražnih igranih filmova, od čega ih je osam koristilo sredstva HAVC-a.

Rekorderi

  1. Igra prijestolja generirala je lokalnu potrošnju od 40 milijuna kuna, 
  2. TV serija Dig (Iskopina) potrošenih 10,8 milijuna kuna
  3. TV serija Borgije s utrošenih 9,5 milijuna kuna 
  4. dječja serija Izgubljeno blago Aquile (6,2 milijuna kuna) 
  5. TV film Winnetouove žene (pet milijuna kuna)

Komentirajte prvi

New Report

Close