Stojedinica u stečaju, ali i dalje emitira program

Autor: Saša Paparella , 11. siječanj 2011. u 22:00

Sa stečajem Stojedinice složio se i predsjednik uprave Drago Perić, jer za tako insolventnu i prezaduženu tvrtku nije moguće naći spasitelja

Zagrebački Radio 101 ide u stečaj jer je već duže vrijeme i insolventan i prezadužen, ali to ne znači da se radijski program više neće emitirati, glavni su zaključci stečajnog ročišta održanog u utorak na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Predstečajni postupak pokrenut je u studenome, na inicijativu zaposlenika Nenada Dubravca. Kako po zakonu taj postupak može trajati do tri mjeseca, sutkinja Nevenka Siladi Rstić pitala je na ročištu predsjednika uprave, Dragu Perića, protivi li se prijedlogu za stečaj, čime bi dobio još mjesec dana za eventualno spašavanje radija. Odgovorivši da se u rečenom roku ne može ništa napraviti za spas radija, čiji je račun blokiran već godinu dana, u ovom trenutku s iznosom od barem 14,5 milijuna kuna, Perić je srušio i posljednju prepreku za otvaranje stečaja.

Nastavak rada neminovan
Radio je preuzeo stečajni upravitelj Branko Petanjek i on će u srijedu podijeliti otkaze za svih 33 zaposlenika, kojima počinje teći otkazni rok od mjesec dana. U tom će razdoblju Petanjek odlučiti koliko mu ljudi treba za nastavak emitiranja programa, jer bi u protivnom radio izgubio koncesiju a time i svaku nadu u opstanak. Za Poslovni dnevnik Petanjek je rekao da su neki djelatnici Stojedinice iskazali volju besplatno raditi na radiju, dok se ne pronađe neko rješenje. Urednici su mu ponudili da će sami naći sponzore za svoje emisije. Nakon što je stečajni upravitelj rekao da je nastavak rada Stojedinice “neminovan”, sutkinja je zaključila kako postoje uvjeti za nastavak poslovanja sve do donošenja odluke o eventualnom prijenosu koncesije, te da postoji šansa da radio nastavi trajno emitirati, s nekim novim poslodavcem. O eventualnim ponudama navodnih ulagača odlučivat će skupština vjerovnika koja se mora održati u naredna dva mjeseca. Na zahtjev sutkinje Perić je izložio zašto se radio našao pred slomom. Rekao je da od kraja 90- tih pa do studenog 2009., kad je on preuzeo upravu, većina od 78 suvlasnika Stojedinice nije znalo kako se gospodari novcem radija, te da su godinama dobivali frizirane rezultate o poslovanju.

Politika pribavljala sponzore
“Naručili smo reviziju poslovanja i ustanovili da su zadnjih pet godina troškovi bili veći od prihoda, lani smo konstatirali 19 milijuna kuna gubitaka i obveze od još dvadeset milijuna. Punih deset godina politika je pokrivala razne nepodopštine na Stojedinici, a uz pomoć političara dobivala su se sponzorstva nekih velikih kompanija, koja su naglo prestala kad je 2009. radio preuzela nova garnitura”, rekao je Perić. Iako nije precizirao o kome se radi, poznavatelji prilika tvrde da je riječ o bivšem predsjedniku RH Stjepanu Mesiću i Ini. U toj kompaniji nam je rečeno da “suradnja Ine i Radija 101 nije prekinuta 2009., već se medijski prostor zakupljuje prema potrebi, sukladno planiranim marketinškim aktivnostima, raspoloživim sredstvima i slušanosti radio postaje“.

Komentirajte prvi

New Report

Close