Sporazum o prenošenju sadržaja Styrije i EPH

Autor: Ana Lučin , 19. siječanj 2011. u 22:00

Prvi korak u zaštiti radnih mjesta novinara i intelektualnog vlasništva

Styria Media Group AG i Europa press holding (EPH) potpisali su u srijedu Sporazum o prenošanju sadržaja. Dva najveća novinska izdavača na hrvatskom tržištu ovim su sporazumom poduzela prvi korak u reguliranju zaštite nakladničkih prava i pitanja krađe sadržaja, odnosno prenošenja i korištenja novinarskih tekstova bez transparentnog navođenja izvora informacija. Prema potpisanom sporazumu, izvor prenesenog sadržaja od sada će se jasno i transparentno navoditi u najavi, odnosno naslovu, nadnaslovu ili podnaslovu te još jednom u samom tekstu. Također, preneseni sadržaj bit će ograničen na najviše 100 riječi, a u tekstu će obavezno stajati link koji vodi na izvorni sadržaj. Isključena je i mogućnost prepričavanja tekstova, dok se preneseni sadržaj na elektroničkim platformama posjetitelja smije pojaviti tek 60 minuta nakon prve objave u izvornom mediju. Kada je pak riječ o ekskluzivnim sadržajima, prilikom prenošenja informacija i navođenja izvora unutar teksta, koristit će se isključivo formulacija “kako prvi javlja”.

Reguliramo moralan i fer odnos
“Zbog situacije na novinarskom tržištu te u online i print izdavaštvu odlučili smo potaknuti tržište na uvođenje profesionalnih standarda i međusobno regulirati fer odnos između izdavača, kako bi zaštitili sadržaj. Činjenica da je ovo prvi korak u zajedničkom nastupu prema ostalim izdavačima na tržištu. Također, ovim sporazumom štitimo radna mjesta novinara, jer su upravo oni najviše oštećeni nekontroliranim prenošenjem sadržaja i prepričavanjem tekstova”, kaže izdavački direktor i urednik Styrijinih izdanja Boris Trupčević, dodajući kako isti pristup očekuju i od ostalih izdavača prisutnih na tržištu. Naime, osim učestalog prenošenja novinarskih tekstova na internetskim portalima bez navođenja izvora, informacijama objavljenim u dnevnim novinama često se koriste i televizije. “Događalo se da se u dnevnicima koristi formulacija ‘kako pišu jedne dnevne novine’, a to više nećemo tolerirati. Bilo bi fer da se u prilogu te dnevne novine i prikažu”, smatra Trupčević. Ukoliko se ostali ne budu pridržavali prijedloga, Trupčević najavljuje da će EPH i Styria, zajedničku aktivnost usmjeriti prema zaštiti sadržaja. “Ali, vjerujemo da se pitanja mogu riješiti unutar godinu dana i da se tržište može urediti”, naglašava Trupčević. Kako pak smatra direktor EPH Stipe Orešković, u ovim dvjema izdavačkim kućama nemaju razloga sumnjati da ostali izdavači neće podržati prijedlog. “Za inicijativu postoji moralna i zakonska osnova i mislim da je dogovor profesionalan. Ovo su pitanja intelektualnog vlasništva, a ono je danas najugroženija roba”, kaže Orešković.

Izdavači informiraju zajednicu
Prema riječima predsjednika Uprave EPH medija Tomislava Wrussa, neovlaštenim prenošenjem novinarskih uradaka oštećeno je cijelo društvo. “Informiranje zajednice financiraju novinski izdavači. Želimo zaštiti investiciju i ekonomsku osnovu naše funkcije u društvu, a to je informiranje građana”, govori Wruss. Potpisivanje sporazuma podržao je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka, sugerirajući da se pitanja zaštite autorskih prava i naknade za prenošenje tekstova urede u suradnji sa Društvom za zaštitu novinarskih autorskih prava te predlaže da se, uz kriterije definirane sporazumom, prilikom prenošenja tekstova navede i ime autora.

Komentirajte prvi

New Report

Close