‘Smanjite PDV novinama na 5 posto’

Autor: Stjepan Škramić , 05. studeni 2012. u 22:01
Boris Trupčević/PIX

Što mijenjati u zakonodavstvu da se spriječi urušavanje medija.

U prošle tri godine u hrvatskom je novinarstvu izgubljeno 300 radnih mjesta, što je gotovo deset posto od ukupnog broja zaposlenih novinara, upozorio je predsjednik Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Anton Filić na tribini o krizi novinarstva održanoj u povodu 5. studenoga, Europskog dana obrane novinarstva.

Na tribini pod nazivom "Što mijenjati u medijskom zakonodavstvu da se spriječi daljnje urušavanje medija i novinarstva", koju su organizirali Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Filić je upozorio da još nema ni nacionalnog kolektivnog ugovora za novinare, ni kolektivnih ugovora u medijskim tvrtkama, a ako ih i ima, dodao je, oni se ne poštuju.

"S tim ne možemo biti zadovoljni", kazao je Filić. Predsjednik Udruge novinskih izdavača pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Boris Trupčević ustvrdio je pak da je svaki medij koji je profitabilan bolji od medija koji gubi novac jer je ekonomski neovisan. Apelirao je da se smanji PDV na tiskovine sa 10 na pet posto, navevši niz zemalja s nižim stopama PDV-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close