Smanjite PDV na novine na tri do pet posto

Autor: Saša Paparella (VLM) , 08. listopad 2012. u 21:59
Stanje u tiskanim medijima sve je lošije

HND i SNH upozoravaju na izuzetno teško stanje u tiskanim medijima.

Stanje u tiskanim medijima je izuzetno teško i država više ne bi smjela stajati po strani, a jedan od načina na koji može pomoći je smanjivanje PDV-a sa sadašnjih deset između tri i pet posto, čulo se na tiskovnoj konferenciji koji su u petak u Zagrebu održali lideri Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH).

Tiskani mediji su važni za demokraciju, što druge vlade prepoznaju, pa tako recimo u Francuskoj postoji medijski fond koji studentima subvencionira kupnju novina i stvara nove generacije čitatelja" rekao je Anton Filić, predsjednik SNH-a, koji je prozvao vlasnike novina jer su "izvlačili novac i ulagali ga u nekretnine, umjesto u ljude i tehnologiju". Zdenko Duka, predsjednik HND-a iznio je podatak o desetpostotnom padu prodaje tiska u ovoj godini, te se osvrnuo i na sudbinu novinara ugaslog tjednika Forum, "kojima se u Večernjem listu sada nude novi ugovori, pod bitno lošijim uvjetima nego ranije, što je nedopustivo". Bivši zaposlenici Vjesnika, kojima su nedavno podijeljeni otkazi, požalili su se da, zbog zakonskih izmjena, njihov stečajni upravitelj ne smije platiti računovođu koji bi izračunao ukupna radnička potraživanja, niti vještaka koji može izračunati vrijednost Vjesnikove nematerijalne imovine, kao što su brend, izdavačka prava ili web arhiv. "Može se dogoditi da sve to bude rasprodano u strečajnom postupku, no iz Ministarstva kulture stižu signali da su nam voljni pomoći u vještačenju vrijednosti" rekla je Marijana Matković, sindikalna povjerenica u Vjesniku.

Neki od nazočnih novinara uznemireni su najavama da su za kupovinu Vjesnika zainteresirani "lažni Frankopan i vlasnik jednog portala koji prijeti novinarima", na što je Maroje Stjepović, stečajni upravitelj tvrtke Narodne novine press ( izdavač Vjesnika), odgovorio kako je svatko tko ispuni uvjete natječaja mogući kupa. "Stečajni upravitelj nema mandat brinuti o zaštiti nacionalne baštine kao što su brend ili arhiv Vjesnika, već jedino o načinu kako naći novac za isplatu vjerovnika", rekao je Stjepović. Nazočni su izviješteni i o stanju u Slobodnoj Dalmaciji, "gdje se unatoč dobrim poslovnim rezultatima novinarima smanjuju plaće za deset posto i najavljuju se novi otkazi". Zanimljivo je bilo čuti i da se, četitri godine nakon podnošenja kaznene prijave zbog EPH- ovog preuzimanja Slobodne preko Adriatica.neta, DORH se još uvijek bavi izvidnim radnjama.

Komentirajte prvi

New Report

Close