Slobodna Dalmacija se vraća iz Dugopolja u Split

Autor: Saša Paparella , 26. siječanj 2016. u 22:00
Slobodna se vraća u svoju staru zgradu/PIXSELL

Nakon preuređenja stare redakcije novinari će se vratiti u Split, na troškovima prijevoza EPH će godišnje uštedjeti dva milijuna kuna a prostor u Dugopolju već je iznajmljen.

Osam godina nakon preseljenja u Dugopolje, novinari Slobodne Dalmacije vraćaju se u Split, gdje se za njih počinje preuređivati dio nekadašnje redakcije u zgradi u vlasništvu EPH. Podsjetimo, odlazak Slobodne s Mediterana zbio se 2008., u zadnjoj godini nekretninskog buma, kad su Ninoslav Pavić i drugi suvlasnici EPH odlučili osloboditi lokaciju u širem središtu Splita pa su izmjestili rotaciju i redakciju u poslovnu zonu u Dugopolju, mjestu u zaleđu.

"Za naš projekt moderne Slobodne na staroj lokaciji nije bilo mjesta jer tu se zgradu ne može rekonstruirati, izložena je poplavama i neprikladna za stvaranje multimedijskog centra kakav smo zamislili. Naravno da smo tražili novi prostor u Splitu, ali godinu i pol nismo uspjeli naći neophodnih 3000 kvadrata pa su se vlasnici na kraju odlučili za Dugopolje koje će ionako postati središte gospodarskog života Splita", objašnjavao nam je tada Mladen Pleše, u to doba glavni urednik Slobodne Dalmacije.  

Iako je Pleše prognozirao da će "novinari kad uvide prednosti s vremenom prihvate selidbu u Dugopolje", ništa slično se nije dogodilo. Novinari su od početka bili protiv odlaska iz Splita, no stav vlasnik bio je čvrst i iznad pogona nove tiskare izrastao je kat namijenjen redakciji. Naknadno je odlučeno da barem gradska rubrika mora ostati u Spltu, pa je u tu svrhu unajmljen prostor i to u blizini nekadašnje Slobodne. Srećom po novinare, novi vlasnik EPH Marijan Hanžeković ima drugačiju računicu pa ovih dana započinje rekonstrukcija oko 2000 kvadratnih metara nekadašnje redakcije.

Tako će ubuduće svi novinari opet biti na jednom mjestu, u Splitu, a za najam prostora koji napuštaju u Dugopolju već se našao interesent.  Vlasnik očekuje višetruke uštede- više neće morati plaćati najam za gradsku rubriku, a i troškovi prijevoza ostalim novinarima bit će osjetno niži. Kako nam je neslužberno potvrđeno, samo na razlici u cijeni prijevoza zaposlenika godišnje će se štedjeti oko dva milijuna kuna. Za preostali dio zgrade splitske Slobodne predviđa se rušenje i gradnja poslovno-stambenog kompleksa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close