Sloboda medija u istočnoj Europi postaje sve upitnija

Autor: Marta Duić , 16. prosinac 2014. u 22:01
Niz novinara napustio je slovački SME/FOTO SME

Nakon ere u kojem su stranci davali punu uređivačku slobodu, mediji završili u rukama domaćih tajkuna.

Diljem istočne Europe, lokalni oligarsi i investicijske grupe od kojih su neke izravno povezane s političkim vodstvom država sve više šire svoje utjecaje na medije, što izaziva zabrinutost među novinarima i drugima kojima je stalo do slobode medija.

Čak ni četvrt stoljeća nakon pada Berlinskog zida rasprave o napretku prema zapadnim standardima demokracije i slobode govora ne jenjavaju, navodi se u tekstu objavljenom u New York Timesu. U Slovačkoj je njemačka medijska kuća prodala značajan udio ozbiljnih i neovisnih novina investicijskoj grupi. Posebno se ističe reakcija novinara koji rade u dnevniku SME a kojeg je kupila grupa Penta Investments. Matus Kostolny, glavni urednik SME posljednjih osam godina, napustio je svoju poziciju. Taj su primjer slijedila  i četvorica njegovih zamjenika, a odlazak do kraj godine najavilo je još 50  od 80 zaposlenika SME. "Mislim da Penta namjerava iskoristi novine za vlastite potrebe.

Njihova ideja slobode govora je u potpunosti različita od moje", tvrdi Kostolny.Situacija u Slovačkoj je samo posljednji primjer i dokaz kako su zapadna Europa i Amerika odlučile prodati medije istočne Europe. Davne 1990., nakon sloma komunizma, većina medija je bilo u vlasništvu države ili su potpuno ovisili o državnom oglašavanja. Kada su inozemni vlasnici iz Njemačke, Švedske, Švicarske i SAD-a kupili lokalne novine, časopise i postaje, novinari su vjerovali da njihovi udaljeni vlasnici nemaju potrebe petljati se i biti djelom lokalne politike. "To je bila olakšanje za nas u to vrijeme i bilo je savršeno. Imali smo vlasnike koji nas nikad nisu zvali niti pokušali utjecati na novine", tvrdi Kostolny.

No, kada je gospodarstvo potonulo 2008., velik dio stranih vlasnika odlučio se povući u svoje temeljne poslovne grane te napustiti medijske kompanije u srednjoj i istočnoj Europi. Zapadni vlasnici i politička stvarnost postali su nedostatak u trenutku kada su oni počeli prodavati udjele lokalnim interesnim skupinama.  "Pokazalo se da koliko god oni nisu brinuli o našoj domaćoj politici, jednako tako nisu brinuli ni o tome kome su prodali svoje udjele u medijima te kakav će utjecaj ta prodaja imati na češko i slovačko društvo", rekao je Kostolny. "Krajnji rezultat je taj da u Slovačkoj, neovisnih medija skoro više ni nema", ističe Marian Lesko, komentator Trend Magazina, poslovnih novina također u vlasništvu Penta Investments, Iz te kompanije pak poručuju kako ih zanima samo da investicija bude isplativa i da se nemaju namjeru miješati u redakcijske poslove.

Stisnuli tisak

Oligarsi vladaju medijima 

Andrej Babis, poljoprivredni tajkun i vlasnik najveće izdavačke kuće u Češkoj također je i ministar financija. U Latviji je istraga o korupciji u zemlji razotkrila da su jedan od najbogatijih poslovnih ljudi u zemlji i još dvojica oligarha glavni vlasnici medijskih kuća. U Mađarskoj suradnici premijera Viktora Orbana kontroliraju značajan dio medijske scene. Nekoliko oligarha  kontrolira i medijske tvrtke u Bugarskoj, zemlji najniže rangiranoj na World Press Freedom Indexu.

Komentirajte prvi

New Report

Close