Runjić mora dostaviti BBC-evu analizu

Autor: Poslovni dnevnik , 07. srpanj 2015. u 22:00
Saša Runjić, ravnatelj programa HRT-a/Goran Stanzl/PIXSELL

Ravnatelj programa HRT-a Saša Runjić tvrdio da analiza ne postoji, te se oglušio na obvezujući zahtjev Programskog vijeća, pravdajući se da je riječ o internom dokumentu.

Programsko vijeće HRT-a na sjednici održanoj u ponedjeljak ponovno je zatražilo od Ravnateljstva da mu se dostavi 'analiza BBC-a'. Riječ je o radnomi dokumentu o stručnom treningu novinara i urednika HTV-a i smjernicama za unapređenje programa koji su izradili bivši urednici BBC-a, a koje je angažirala rukovoditeljica Informativnog medijskog servisa (IMS) Lamija Alečković.

I Radman protiv Runjića
Dokumentaciju koju je Programsko vijeće HRT-a zatražilo na posljednjoj sjednici, ravnatelj programa Saša Runjić nije dostavio pravdajući to činjenicom da ta 'analiza ne postoji', te da se 'dezinformacija o analizi BBC-a temelji na treningu i savjetovanju s uglednim savjetnicima, bivšim urednicima BBC-a, Royu Saatchyju i Ricku Thompsonu'. Iako je zahtjev Programskog vijeća HRT-a bio obvezujući, Runjić se pravdao da je to bio interni dokument te da ne postoji zakonski okviri da se on dostavi.

Predstavnik zaposlenika HRT-a Jozo Barišić istaknuo da je izradu tog dokumenta platio HRT, da se odnosi na program HTV-a, te da je postojanje dokumentacije bilo utvrđeno i na posljednjoj sjednici Vijeća što je potvrdio i ravnatelj programa Saša Runjić. Naglasio je i da će napustiti sjednicu Programskog vijeća sve dok Ravnateljstvo HRT-a ne dostavi zatraženu dokumentaciju, te je zatražio i preslušavanje audio zapis prošle sjednice u kojem je jasno bio naglašen zahtjev Vijeća, ali i potvrđeno postojanje 'službenog' dokumenta, što je Runjić osporavao.

Zahtjevu Joze Barišića pridružio se i predsjedavajući Vijeća Zoran Šangut koji je najavio prekidanje sjednice sve dok odgovorni na HRT-u ne dostave zatraženu dokumentaciju. Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman koji se uključio u raspravu naglasio je da 'osobno ne vidi razloga zašto se ta dokumentacija ne bi dostavila'. Nakon toga je Vijeće usvojilo zaključak i da se dostavi sva postojeća dokumentacija izrađena od stručnjaka koja se odnosi na program HRT-a. Programsko vijeće raspravljalo je i o Izvješću o ostvarenju ciljeva i obveza iz Ugovora između HRT-a i Vlade RH u 2014. te je jednoglasno zaključilo da navedeno Izvješće pokazuje kako HRT u najvećem dijelu ispunjava obveze.

Prihvaćeno izvješće o radu HRT-a 
Vijeće će o tome donijeti mišljenje u kojem su obuhvaćene sve primjedbe i prijedlozi Vijeća o ispunjavanju zadanih programskih načela i javnih usluga Hrvatske radiotelevizije u 2014.Govoreći o ispunjavanju ciljeva iz Ugovora s Vladom, glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman istaknuo je kako kvaliteta sadržaja ima visoki prioritet, te da smatra kako postoji prostor za unaprjeđenje. Pri tom treba uzeti u obzir kako se HRT nalazi u preustroju, odnosno kako se provodi program restrukturiranja HRT-a. Osvrćući se na Izvješće o ostvarenju obveza iz Ugovora, članica Vijeća Neda Ritz iznijela je i određene primjedbe, poput repriza serija iz arhive. Programsko vijeće HRT-a prihvatilo je Izvješće o radu (poslovanju) HRT-a za 2014.    

Komentirajte prvi

New Report

Close