Novi udar na medije

Autor: Saša Paparella , 03. rujan 2014. u 12:12
Milan Bandić

Intervju je premijer dao tijekom kampanje za lokalne izbore, a Bandić je potom tužio nekoliko medija i novinara.

Prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Općinskog suda, RTL televizija mora zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću isplatiti 50.000 kuna jer ga je premijer Zoran Milanović "doveo u vezu s kriminalom i oklevetao".

Intervju je premijer dao tijekom kampanje za lokalne izbore, a Bandić je potom tužio nekoliko medija i novinara. "I kad sam rekao da je to klijentelistička družina, da Zagreb treba očistiti od korupcije- to sam mislio i to mislim i dalje. To je klijentelizam, to je korupcija", rekao je premijer u spornoj RTL-ovoj emisiji uživo. Komentirajući presudu, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko, u izjavi za Tportal navodi da nije trebalo kazniti RTL zbog klevete.

"Radilo se o intervjuu uživo, pa urednici i voditelj, i da su htjeli, nisu mogli ukloniti izjavu. U ovom slučaju bitno je, kad premijer aludira na takve stvari u slučaju gradonačelnika Zagreba, i dužnost je medija da prenesu takve ocjene s visokog mjesta, kao što je premijersko, jer to je javni interes. Odgovornost je u ovom slučaju na premijeru Milanoviću, no njega Bandić nije mogao tužiti jer je zaštićen imunitetom, a ne na mediju. Istina je da Kazneni zakon to omogućava, ali tu je i pitanje sudske procjene. Ovo je previše bitna stvar da bi mediji stradali zbog takvih animoziteta. Mislim da bi ovaj dio zakona trebalo mijenjati, pogotovo u slučaju programa uživo", napominje Duka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close