RTL mora platiti Bandiću 50.000 kuna

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2014. u 15:30
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo neugodno je iznenađeno nepravomoćnom presudom Općinskog građanskog suda u Zagrebu RTL televiziji.

Hrvatsko novinarsko društvo neugodno je iznenađeno nepravomoćnom presudom Općinskog građanskog suda u Zagrebu RTL televiziji, prema kojoj taj televizijski nakladnik mora platiti zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću odštetu od 50.000 kuna i sudske troškove zbog navoda iz prošlogodišnjeg intervjua uživo s predsjednikom Vlade i SDP-a Zoranom Milanovićem, a u kojem je Milanović povezao Bandića s klijentelizmom i korupcijom, priopćeno je iz HND-a.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Smatramo da se radi o odluci koja bi mogla biti negativni sudski presedan jer ono što premijer govori o jednom od također najmoćnijih ljudi u Hrvatskoj – o zagrebačkom gradonačelniku – to je javni interes a intervju je vođen u dobroj vjeri da informira gledatelje. 

Eventualno odgovoran za izrečeno u ovoj slučaju može biti jedino premijer Milanović ali ne i nakladnik, to više što je riječ o intervjuu uživo, time dakle i autoriziranom intervjuu. Smatramo da mediji – zbog informativnih obveza koje imaju prema javnosti – katkad ne samo da ne mogu nego i ne smiju izbjegavati točno citirati ono što javne osobe, a pogotovo najmoćnije, govore jedne o drugima. 

Podsjećamo da je gradonačelnik Bandić zbog istog Milanovićevog intervjua RTL-u, tužio još nekoliko medija i novinara samo zbog toga što su prenijeli navode tog intervjua. Hoće li i svi oni biti osuđeni? Znači li to da je nama novinarima u Hrvatskoj sada odjednom zabranjeno prenijeti, na primjer, ono što ukrajinski premijer govori o ruskom predsjedniku Putinu, premda je to i te kakav javni interes za sve građane? Znači li da će novinari morati izbjegavati izvještavati o onome što se govori u predizbornim kampanjama, koje znaju biti vrlo oštre? Općinski građanski sud u Zagrebu ovom se presudom opredijelio za cenzuru a protiv novinarskih i medijskih sloboda.

Komentirajte prvi

New Report

Close