RH napreduje u medijskim slobodama

Autor: Saša Paparella , 17. veljača 2015. u 22:00
Većina zemalja je nazadovala/FOTOLIA

Hrvatska se pomakla za sedam mjesta i sada je 58. u svijetu.

Svake godine Reporteri bez granica ispituju stanje slobode medija u 180 zemalja svijeta i rade svjetsku rang listu medijskih sloboda. Hrvatska je 2014. zauzela 58. mjesto, što je napredak za sedam mjesta u odnosu na 2013. i najbolji plasman od 2008.

U Hrvatskoj je prošle godine ostvaren umjeren napredak u poštivanju slobode medija, ali su dvije trećine zemalja svijeta nazadovale na tom polju, priopćili su Reporteri bez granica u tradicionalnom izvještaju. RSF stanje medijskih sloboda mjeri po sedam kriterija: pluralizmu u medijima, njihovoj neovisnosti od političkih i poslovnih institucija, samocenzuri, zakonskom okviru medijskih djelovanja, transparentnosti, kvaliteti medijske infrastrukture i razini zlostavljanja novinara. Hrvatska pripada u skupinu zemalja od 25 do 35 bodova s 'vidljivim problemima' u poštivanju medijski sloboda. Na vrhu ljestvice RSF-a su Finska, Danska, Norveška, Švedska i Nizozemska.

Od zemalja EU-a od Hrvatske su lošije Mađarska na 65. mjestu, Italija na 73., Grčka na 91. i Bugarska na 106. mjestu. Slovenija je na 35. mjestu, BiH je 66., Srbija 67., Crna Gora 114., a Makedonija je 117. mjestu. Najbolja sjevernoamerička zemlja je Kanada na osmom mjestu, Južnoamerikance po slobodi medija predvodi Urugvaj koji je 23., Tajvan je najbolji u Aziji na 51. mjestu, a u Africi Namibija koja je 17. SAD su na 49., Rusija na 152. mjestu. Pet najgorih su Kina, Sirija, Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.

Komentirajte prvi

New Report

Close