Rekordna gledanost Olimpijade na internetu

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2008. u 06:30

Preko internetskog portala Olimpijske igre u Europi pratilo je čak 18 milijuna gledatelja, dok su ZOI u Torinu privukle tek 2 milijuna ljudi

Rekordan broj Europljana gledao je prijenos Olimpijskih igara u Pekingu putem interneta, potvrdivši uzlazan trend koji stavlja dodatan naglasak na nužnost mrežne nadgradnje radi zadovoljenja snažnog rasta potražnje, pišu europski mediji.

Prema podacima koje je objavio European Broadcasting Union (EBU), prijenos uživo s Olimpijskih igara na web stranicama nacionalnih TV postaja i na paneuropskom videoportalu Euroviziji pratilo je više od 18 milijuna gledatelja. To je najveći broj on-line gledatelja Olimpijade do sada zabilježen na razini Europe. Usporedbe radi, Zimske olimpijske igre u Torinu 2006. privukle su publiku od manje od dva milijuna ljudi, što je pak premašilo broj on-line gledatelja Olimpijskih igara u Ateni 2004. godine. Takav skok EBU pripisuje znatnom povećanju broja opcija za gledanje putem interneta – tako je za pekinšku Olimpijadu 320 članova EBU ponudilo 120 milijuna širokopojasnih videoprikaza u usporedbi sa 23 milijuna za torinske Zimske olimpijske igre. Također ukazuje na sve veću popularnost novih mehanizama distribucije, osobito među mlađom publikom, tvrdi EBU. Članovi EBU, među kojima su BBC, TF1 i RAI, glavni su prenositelji sportskih događanja kao što je Olimpijada za europsko gledateljstvo. No širokopojasno povezivanje ipak je, u usporedbi s drugim tradicionalnijim načinima gledanja sportskih događanja, i dalje u povojima. Primjerice, prema podacima konzultantske tvrtke MindShare, svečano otvorenje Igara privuklo je oko 2,3 milijarde televizijskih gledatelja diljem svijeta. EBU procjenjuje da su njegovi članovi omogućili on-line prikaz 15.000 sati sadržaja. Sve to dodatno naglašava važnost nadgradnje telekomunikacijskih mreža. Nakon snažnog pritiska vodećih telekom operatera Europska komisija prepoznala je važnost omogućavanja primjene nove infrastrukture temeljene na optičkim vlaknima, takozvanih Mreža nove generacije (NGN), koje su u stanju podržati znatno veći protok podataka od postojećih sustava.

Komentirajte prvi

New Report

Close