Radmanova presica nije prekršila programska načela

Autor: Poslovni dnevnik , 08. ožujak 2016. u 22:01
Siniša Kovačić v. d. glavnog ravnatelja HRT-a

Prijenos tiskovne konferencije propust je zbog duljine a ne zbog opravdanosti informiranja javnosti, navodi Programsko vijeće HRT-a.

Programsko vijeće HRT-a na sjednici održanoj u utorak zaključilo je da prijenosom konferencije za novinare bivšeg ravnatelja Gorana Radmana 3. ožujka nisu prekršena programska načela javne televizije, ali da je bila riječ o programskom propustu prvenstveno zbog duljine trajanja prijenosa, a ne zbog opravdanosti informiranja javnosti.

Tako glasi izdvojeno mišljenje Vijeća koje se trebalo očitovati na prošlotjedni dopis Nadzornog odbora kojim se od članova Vijeća tražilo izjašnjavanje smatraju li opravdanim prekid redovnog programa HTV4 radi izravnog uključenja u Radmanovu konferenciju za medije te izravan prijenos u punom trajanju, više od 45 minuta.  Osim toga, bilo je zatraženo i mišljenje Vijeća radi li se o privatizaciji javnog medijskog servisa, spada li konferencija za medije bivšeg glavnog ravnatelja u oblik audiovizualne komercijalne komunikacije, kako je definirana odredbama Zakona o elektroničkim medijima, te spada li u naplatne usluge iz područja komercijalne djelatnosti HRT-a.

Po pitanju zahtjeva NO-a Vijeće HRT-a nije postiglo usuglašen stav budući da po pojedinim pitanjima nije bilo većinskog stava, odnosno šest potrebnih glasova članova Vijeća. Predsjednik NO HRT-a Šenol Selimović na sjednici Programskog vijeća istaknuo je da je sporni prijenos bio veliki propust vodstva HRT-a jer, prema njegovim riječima, "nije pala vlada, nije se dogodila katastrofalna elementarna nepogoda niti revolucija", odnosno da se nije dogodilo ništa toliko dramatično da bi HTV prekinuo program zbog izravnog uključenja u konferencije za medije tada još glavnog ravnatelja HRT-a. Selimović je naglasio i da ne spori da je HRT trebao popratiti tu 'presicu', ali ne izravnim prijenosom nakon prekida programa, nego snimkom ili u širem prilogu u nekoj od informativnih emisija.

V. d. ravnatelja programa HRT-a Saša Runjić istaknuo je da je odluka o prijenosu konferencije za medije bivšeg ravnatelja Radmana donesena na temelju uredničkih ingerencija te da ne smatra da je HRT napravio veliki propust u ispunjavanju obaveza javnog servisa. Odbacio je i navode da je Radman utjecao na tu odluku. "Osobno sam odgovoran za tu odluku i preuzimam svu odgovornost", naglasio je Runjić navodeći i da se na HTV1 program prekida kada je nešto alarmantno, ali da je prekid programa na HTV4 redovita pojava. Smatra da se dogodio i disbalans budući da HRT nije prenosio sjednicu saborskog Odbora za medije na kojoj je usvojen zahtjev NO-a za Radmanovim razrješenjem. Rukovoditeljica Informativnoga medijskog servisa Lamija Alečković rekla je da niti jedna televizija nema pravo prenositi sjednice saborskih radnih tijela te da je jedna televizija to ipak učinila čime je, pak, HRT stavljen u neravnopravni položaj.

Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić rekao je kako smatra da se sa svoje pozicije ne može miješati u program, no kao bivši kolega smatra da je došlo do propusta te je dodao da se, kada se već znalo da HRT ne može osigurati prijenos saborskog odbora, trebalo odustati i od izravnog prijenosa Radmanove konferencije. Članica Programskog vijeća iz redova zaposlenika Maja Sever rekla je kako niti jedan ravnatelj neke javne institucije nema pravo na 45 minuta tiskovne konferencije na nacionalnom programu.  Ocijenila je i da je HRT trebao pustiti širu veziju sjednice saborskog Odbora i deset minuta  Radmanove konferencije za novinare. Programsko vijeće HRT-a raspravljalo je i o negativnom mišljenju Vlade na izvješće o radu Programskog vijeća za 2014. 

Komentirajte prvi

New Report

Close