Radio-televizija BiH pred kolapsom, glavni ravnatelj podnio ostavku

Autor: Poslovni dnevnik , 12. svibanj 2015. u 22:01
Muhamed Bakarević otišao zbog 'zdravstvenih razloga'

BHRT financira se pretplatom prikupljanom preko telekom operatera, što je propalo zbog prelaska korisnika na besplatnu fiksnu telefoniju kod kabelskih operatera.

Muhamed Bakarević, glavni ravnatelj Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT), u utorak je iznenada podnio ostavku, a Upravni odbor te medijske kuće za privremenog je ravnatelja imenovao novinara Belmina Karamehmedovića, koji je do sada obnašao dužnost pomoćnika glavnog ravnatelja zaduženog za program.

Karamehmedović je rođen 1968. godine, a po obrazovanju je diplomirani ekonomist. Na BHRT-u je od 1992. godine, gdje je obavljao razne dužnosti, među ostalim bio je urednik redakcije vanjske politike, šef deska informativnog programa, urednik Dnevnika i urednik Sportskog programa.

 

300tisuća

eura manje prikupljeno od pretplate u prva četiri mjeseca 2015.

Na dužnosti od 2011.
U kratkom priopćenju objavljenom na internet stranicama BHRT-a navodi se samo kako je Bakarević, koji je na dužnosti glavnog ravnatelja bio od 2011. godine, ostavku podnio zbog zdravstvenih razloga.Iznenadna ostavka uslijedila je nepunih sat vremena nakon što je Bakarević na konferenciji za novinare upozorio da toj kući, kao i cjelokupnom javnom RTV servisu u BiH, prijeti kolaps zbog nagomilanih dugova i neriješenog načina financiranja njihova rada.Javni RTV servis u BiH, čije su sastavnice, uz BHRT, i RTV Federacije BiH te RTV Republike Srpske (RTRS), financira se od pretplate koja se do sada prikupljala posredstvom telekom operatera.

Bez suglasnosti za promjene
Zbog naglog smanjenja broja fiksnih telefonskih priključaka kod tri telekom operatera, suočenih s oštrom konkurencijom kabelskih operatera koji nude besplatnu fiksnu telefoniju, došlo je i do pada u prikupljanju pretplate, a Bakarević je objavio podatak kako je zbog toga samo u prva četiri mjeseca ove godine prikupljeno oko 600 tisuća konvertibilnih maraka (300 tisuća eura) manje nego u istom razdoblju 2014. godine. "Do sada smo različitim uštedama od 6,2 milijuna KM (3,1 milijun eura) uspijevali kompenzirati gubitak, no više nemamo prostora za umanjenje troškova", kazao je Bakarević.Uz trenutačno stanje prijeti opasnost da se 950 zaposlenih na BHRT-u, od kojih je 220 novinara, nađe na ulici, upozorio je bivši glavni ravnatelj.Uprava BHRT-a već mjesecima pokušava "progurati" prijedlog da se pretplata ubuduće naplaćuje uz račune za električnu energiju, no za to do sada nije bilo potrebne suglasnosti političkih stranaka koje imaju svoje zastupnike u parlamentu BiH i koje bi morale osigurati izmjene postojećeg zakona.

Prijedlog HDZ BiH

Poseban TV program na hrvatskom jeziku

Predloženim izmjenama zakona do sada su se otvoreno protivile neke stranke iz RS i to prije svega zbog činjenice da je vlada pod kontrolom Milorada Dodika preuzela puni nadzor nad RTRS-om. Protivnik izmjena zakona je i HDZ BiH, koji je otvoreno pozvao svoje pristalice da ne plaćaju pretplatu, uz ocjenu kako program BHRT-a ne ispunjava potrebe Hrvata u BiH. HDZ BiH zagovara uspostavu posebnog televizijskog programa koji bi se emitirao na hrvatskom jeziku.

Komentirajte prvi

New Report

Close