Radio Marija pobijedila Kuću ljudskih prava

Autor: Saša Paparella , 30. rujan 2015. u 22:00
Stjepan Fridl, glavni urednik Radio Marije /Matija Habljak/Vecernji list

Partneri u poraženom projektu bili su Srpsko narodno vijeće i ekipa sa online radija 808.

Skoro mjesec dana nakon otvaranja ponuda za radijsku koncesiju na području grada Zagreba, Vijeće za elektroničke medije (VEM) donijelo je odluku kojom koncesiju na 14 godina dobiva Udruga Radio Marija.

 Dokumentaciju je predao još jedan neprofitni ponuditelj, Kuća ljudskih prava, u partnerstvu s Udrugom za promicanje medijskog pluralizma 808 i Srpskim narodnim vijećem. "Obje su ponude ocijenjene kao izuzetno kvalitetne, no ponuda Udruge Radio Marija u kvantitativnom smislu udjela različitih vrsti programa ima veću zastupljenost obrazovnog i kulturnog programa, kao i veći udio vlastite proizvodnje", navodi se u priopćenju VEM-a.

Nositelji slabije ocijenjenog projekta u svom su predstavljanju navodili da se "zalažu za oživljavanju uloge radija kao kohezivnog faktora u zajednici i obnavljanju kulture slušanja radija koja je, prema svemu sudeći, najteže stradala u komercijalizaciji masovnih medija". Inače, Hrvatski sabor je donio odluku o razrješenju članice VEM-a Alemke Lisinski, i to na osobni zahtjev.

"Do imenovanja novog člana ili članice VEM-a, a temeljem odredaba Zakona o elektroničkim medijima, Vijeće će nesmetano obavljati svoje zadaće propisane Zakonom i sa šest imenovanih članova budući da se odluke, sukladno zakonskim odredbama, donose s većinom od četiri glasa svih članova Vijeća", navode u VEM-u koji će, skupa sa AEM-om, 1. i 2. listopada biti domaćin konferencije Mediteranske mreže regulatornih agencija (MNRA) koja se održava u Splitu, na kojem će se okupiti 60 predstavnika iz 21 regulatornog tijela. Tamo će se pričati i o temi "Izbjeglice i ljudska prava – način predstavljanja u medijima?"

Komentirajte prvi

New Report

Close