Prijevoznici ogorčeni zbog ukidanja emisije Konvoj

Autor: Majda Žujo , 02. rujan 2012. u 22:00

Urednica Družinec nije željela komentirati prestanak emitiranja, a s HRT-a poručuju da se emisija mora modernizirati

Nakon dugogodišnjeg emitiranja ukinuta je radijska emisija drugog programa Hrvatskog radija “Konvoj” i izazvala gnjev slušatelja kojima je bila namijenjena. Riječ je o emisiji koja se bavila tematikom cestovnog prijevoza i imala veliku popularnost kod profesionalnih prijevoznika, ali i drugih slušatelja. Njezin zaštitni znak bila je osebujna urednica i voditeljica Dubravka Družinec koja je tu usko specijaliziranu tematiku uspjela učiniti zanimljivom i pristupačnom i širem slušateljstvu.

Bez transporta nema ničega
Razloge ukidanja emisije urednica Družinec nije htjela komentirati, a na HRT-u su poručili da Hrvatski radio ne ukida niti jedan javni sadržaj već je procjena nove v.d. urednice Drugog programa HRA Ane Lacković-Varga da emisiju tematski treba proširiti i produkcijski modernizirati te se zbog toga pokreće nova emisija. “Emisija bi se trebala baviti svim sudionicima u prometu, od cestovnog preko željezničkog do zračnog. Također, u emisiji bi trebalo dati prostora svim sudionicima u prometu. Sve navedeno implicira i nova emisije koja će ostati u istom terminu utorkom od 9.30 sati”, poručila je Lacković Varga.“Jednostavno su je ukinuli da se ne čuje glas vozača ili omogući bilo kakvo organiziranje vozača, koji još uvijek nisu svjesni da bi na vrlo lak način mogli ostvariti svoja prava. Ako transport stane neće biti kruha, mlijeka, benzina… ničega”, upozorava Dragan Valjak, predstavnik udruge profesionalnih vozača Convoy.“Vozači su pokušavali informirati javnost i institucije o svom teškom položaju i nemogućnosti ostvarivanja ponekad niti osnovnih ljudskih prava, kao što su pravo na dnevni odmor, godišnji odmor, osobni dohodak , bolovanje, beneficirani radni staž i još mnogo toga”, objašnjava Valjak, stoga su razlozi za ukidanje ove naoko bezazlene emisije po njemu vrlo očiti.

Prijave Europskoj uniji
Nakon ukidanja emisije, Marijan Banelli, predsjednik hrvatskih cestovnih prijevoznika otišao je i korak dalje i pismom se obratio predsjedniku države Ivi Josipoviću apelirajući na vraćanje emisije koja se ticala “450 tisuća neposrednih i posrednih sudionika u cestovnom prometu”. Banelli dodaje da se “jednim potezom pera ljudi koje je izabrala aktualna politika (a niti Račan ni Sanader nisu dirali ovu emisiju) ukida jedini ventil koji su imali prijevoznici i vozači u ovoj zemlji”.Stoga će, tvrdi Banelli, o tom činu bez presedana izvijestiti krovnu udrugu prijevoznika Europske unije UETR, svjetsku prijevozničku organizaciju IRU, Europsku komisiju za promet te sve druge europske prijevozničke udruge.

Komentirajte prvi

New Report

Close