Predstava Audicija u Lisinskom započinje regionalnu turneju

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2015. u 22:01
Trojica glumaca tijekom predstave će otjeloviti osam slikovitih likova/Boris Ščitar/Vl/PIX

Popularna predstava iz 80-tih godina prošlog stoljeća publici je i dalje zanimljiva- nakon nastupa u nizu hrvatskih gradova turneju će nastaviti u okolnim zemljama.

Povodom jubileja 30 godina izvođenja, u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski u ponedjeljak 19. listopada bit će prikazana legendarna humoristička predstava Audicija, autora Željka Ninčića.

Bit će to 40. jubilarno izvođenje predstave u Lisinskom- prvi slijedeći po broju održanih nastupa je Vice Vukov sa 15 koncerata. Bit će to samo jedno od niza prikazivanja te predstava koju je Ninčić osmislio još sredinom 80-tih godina prošlog stoljeća. Planira se da nova Audicija bude 11 puta izvedena u Zagrebu, a potom i u cijelom nizu hrvatskih gradova. Turneja se nastavlja u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji i traje sve do lipnja 2016. U Sarajevu se dogovara nastup za trajanja Sarajevo film festivala.  

Sudeći po  rezervacijama  dvorana, tu će predstavu gledati skoro 100.000 gledatelja. Audicija je u zadnjih 30 godina odigrana preko 3.000 puta, a gledalo ju je 2,5 milijuna gledatelja. Također, to je jedini scenski projekt koji je doživio turneju po bivšoj SFRJ. I pored jezične barijere u Sloveniji je predstavu gledalo preko 20.000 gledatelja. Kao dokaz koliko je publika želja takvog humora, organizatori predstave, koja se prikazuje pod egidom Smijeh je lijek, ističu da publika s oduševljenjem prekida Audiciju preko 70 puta u prosjeku,"Audicija je kazališna predstava koja je imala najviše gledanja na stranicama Youtube i po tome je neusporediva s bilo kojom predstavom sličnog tipa u svjetskim razmjerima. To je jedini scenski projekat koji je doživio ex-Yu turneju unazad 25 godina, što znači da je uvijek u trendu, prati političku situaciju", napominju organizatori.

U nekadašnoj Audiciji, započetoj na 1984. sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti, pod mentorstvom profesora Bore Stjepanovića i Emira Kusturice. glumile su današnje glumačke zvijezde Emir Hadžihafizbegović, Senad Bašić i Branko Đurić Đuro. Naklon Ninčevićeva odlaska i razlaza većine te ekipe, novi ciklus započine 1989. Nakon rata, Audicija je obnovljena 1998., a potom i 2007. Sada započinje peti ciklus u kojem, uz samog autora Ninčića glume Vladimir Balasčak i Aleksandar Krstajić. Na sceni se pojavljuje nekoliko novih likova, pa tako Željko Ninčić glumi Marinka Čutuka i lik Veselog, Vladimir Balasčak utjelovit će bivšu robijašicu Asvaltinu Kurajbegović kao i Džemsudina Šimširpašića, dok Aleksandar Krstajić glumi likove Radojke Janša i Vuka Medojevića.

Komentirajte prvi

New Report

Close