Povijesni dokument: Ovako se Facebook prodavao oglašivačima u vrijeme dok je bio tek mala studentska društvena mreža

Autor: Poslovni.hr , 19. studeni 2014. u 14:47
"Ova prezentacija nudi fascinantan pogled na tvrtku prije nego što je postala ono što je danas".

Prezentacija daje uvid u način na koji je Facebook mamio oglašivače u vrijeme kad je još uvijek bio samo mala studentska društvena mreža.

Kevin Colleran američkim je poslovnjacima poznat kao Facebookov prodavač i marketing stručnjak broj 1. Nedavno je Colleran na internetu objavio prvu prodajnu prezentaciju koju je napravio za ovu danas globalno poznatu društvenu mrežu. Portal Entrepreneur.com ocijenio je da ova prezentacija nudi fascinantan pogled na tvrtku prije nego što je postala ono što je danas – sveprisutno okupljalište za građane svijeta. Prezentacija daje uvid u način na koji je Facebook mamio oglašivače u vrijeme kad je još uvijek bio samo mala studentska društvena mreža.

Colleranova prodajna prezentacija, koja je adresirana na Starbucks, vraća nas u 2005., eru prije 'potpune dominacije Facebooka', piše portal. Društvena mreža u vrijeme nastajanja dotične prezentacije još uvijek je nosila ime "TheFaceBook", lansirana je samo godinu dana ranije i u to vrijeme je bila namijenjena samo studentima.

 

"TheFaceBook omogućuje studentima da potraže ljude iz svoje škole… da potraže prijatelje, umreže se, i vizualiziraju svoju društvenu mrežu putem fotografija", opisao je tada u svojoj prezentaciji društvenu mrežu Colleran, naglasivši da "TheFaceBook" pruža brendovima mogućnost targetiranja 'provjerenih' studenata u dobi od 18 do 24 godine.

U ono vrijeme, piše Entrepreneur.com, opcije za oglašavanje koje je nudio Facebook nisu bile ni do koljena 'sofisticiranim' taktikama kojima se služi danas – 2005. godine oglašivači su pak mogli birati između bannera, najavnih oglasa (i to isključivo u tekstualnom obliku), i prilagođenih grupa dizajniranih da pomognu brendovima stvoriti 'sljedbenike' na fakultetu, ali i da im omoguće svakodnevnu interakciju s njima. 

U prezentaciji možemo vidjeti i gotovo proročanske Colleranove ocjene: da "TheFaceBook" nudi oglašivačima mogućnost targetiranja kupaca na temelju informacija koje dobiju na njihovim profilima – uključujući podatke o njihovom ljubavnom statusu, najdražim knjigama, filmovima, glazbi i studiju. 
 
Portal Entrepreneur.com ističe još jednu zanimljivost: u ono vrijeme Facebook je imao 1,9 milijuna korisnika na mjesečnoj bazi (od tog broja impresivnih 1,2 milijuna korisnika prijavljivalo se na stranicu svaki dan, dokazujući da je, čak i u svojim počecima Facebook izazivao ovisnost), a koji su mrežu koristili kako bi pronašli studente s kojima dijele interese ili koji pohađaju iste kolegije kao i oni. Manje od desetljeća kasnije, Facebook je međunarodni gigant koji ima 1,35 milijardi aktivnih korisnika mjesečno. Prije je bio namijenjen studentima i studentskim temama, a danas služi za interakciju obitelji i prijatelja u različitim dijelovima svijeta.

"Ludilo je vidjeti koliko je daleko Facebook otišao u posljednjih 10 godina", napisao je Colleran na Twitteru.

Komentari (1)
Pogledajte sve

vizionar [emo_novac]

New Report

Close