Poništeno pripajanje Slobodne Hanzi

Autor: Saša Paparella , 22. kolovoz 2018. u 14:29
Slobodna Dalmacija i dalje posluje kao zasebna tvrtka/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Zagrepčani tvrde da su radnike Slobodne Dalmacije sa započetim postupkom pripajanja upoznali još 2016.

Trgovački sud u Splitu, po sudcu Jozi Ćaleti, odbio je u sudski registar upisati pripajanje splitske Slobodne Dalmacije d.d. zagrebačkoj tvrtki Hanza media d.o.o., nakon kojeg bi Slobodne Dalmacije prestala postojati, a njeni zaposlenici postali bi zaposlenicima Hanza medije. "Predlagatelj (Slobodna Dalmacija) je 26. srpnja 2018. podnio ovom sudu prijavu za upis u sudski registar pripajanja.

Radničko vijeće (RV) predlagatelja je 27. srpnja 2018. dostavilo u spis predmeta predstavku radnika u kojoj navode: 'S obzirom na to da je RV tek 13. srpnja 2018., dakle nakon više od dvije godine otkad je potpisan ugovor o pripajanju, dobilo obavijest o prijenosu ugovora o radu na novog poslodavca, napominjemo kako nikada nije provedeno savjetovanje vezano za pripajanje Slobodne Dalmacije d.d. Hanza Mediji, sukladno čl. 150 Zakona o radu'". 

Izbjegli savjetovanje 
Iz navedenog je vidljivo da je ugovor o pripajanju donesen prije savjetovanja s radničkim vijećem čime je narušen postupak pripajanja i zakonska prava radnika, navodi sudac Ćaleta. S obzirom na to, Sud je zaključkom od 3. kolovoza 2018. od Hanze zatražio očitovanje, a u kojem je  predlagatelj naveo da su "radnici Slobodne Dalmacije upoznati sa započetim postupkom pripajanja te su pravodobno bili upoznati i s nastavkom postupka pripajanja". Iz navoda Radničkog vijeća  sud utvrđuje kako SD nije postupila po navedenoj prisilnoj odredbi članka Zakona o radu.

Po shvaćanju suda, sve navedene odredbe Zakona o radu  su prisilni propisi, a odluke donijete protivno tim prisilnim propisima su ništetne.  U postupku sklapanja Ugovora o pripajanju te u postupku donošenja odluke Skupštine SD o davanje suglasnosti na Ugovor o pripajanju, predlagatelj se nije savjetovao s RV-om iako je to morao. Navode Predlagatelja kako su "radnici Slobodne Dalmacije d.d. upoznati su sa započetim postupkom pripajanja društva Slobodna Dalmacija d.d. društvu Hanza Media, d.o.o. od 2016., te su pravodobno bili upoznati i sa nastavkom postupka pripajanja koje je nastavljeno kada su se za to ostvarili, propisani uvjeti", sud ne smatra kao provedeno savjetovanje.

 

284 radnika

zapošljava splitska Slobodna Dalmacija d.d.

Sud u nastavku citira Zakon o radu, prema kojem "radnici zaposleni kod poslodavca koji zapošljava najmanje 20 radnika, osim radnika zaposlenih u tijelima državne uprave, imaju pravo sudjelovati u odlučivanju o pitanjima u vezi s njihovim gospodarskim i socijalnim pravima i interesima na način i pod uvjetima propisanim ovim Zakonom…Predlagatelj je trgovačko društvo koje zapošljava 284 radnika".   Isti zakon navodi i obvezu poslodavaca da "najmanje svaka tri mjeseca obavijestiti RV pitanjima osobito važnim za gospodarski i socijalni položaj radnika. O takvim pitanjima poslodavac je dužan obavijestiti radničko vijeće u vrijeme, u sadržaju i na način koji omogućuju članovima RV-a da izvrše procjenu mogućeg utjecaja, te da se pripreme za savjetovanje s poslodavcem".

Vijeće bez komentara 
Prije donošenja odluke važne za položaj radnika, poslodavac se mora savjetovati s Radničkim vijećem o namjeravanoj odluci te mora RV-u dostaviti podatke važne za donošenje odluke i sagledavanje njezina utjecaja na položaj radnika, navodi se u rješenju suda. "Poslodavac je radničkom vijeću na njegov zahtjev, prije konačnog očitovanja o namjeravanoj odluci poslodavca, dužan omogućiti održavanje sastanka radi dodatnih odgovora i obrazloženja na njihovo izneseno mišljenje… 

Važnim odlukama smatraju se odluke o prijenosu poduzeća, dijela poduzeća, gospodarske djelatnosti ili dijela gospodarske djelatnosti, kao i ugovora o radu radnika na novog poslodavca te o utjecaju takvog prijenosa na radnike koji su prijenosom obuhvaćeni… Podaci o namjeravanoj odluci moraju se dostaviti RV-u potpuno i pravodobno, tako da mu se omogući davanje primjedbi i prijedloga, kako bi rezultati rasprave mogli utjecati na donošenje odluke… Odluka poslodavca donesena protivno odredbama zakona o obvezi savjetovanja s radničkim vijećem ništetna je", navodi sudac. Ljubica Vuko, predsjednica RV-a Slobodne Dalmacije, rekla je za Poslovni dnevnik kako ne može komentirati nepravomoćno, sudsko rješenje.  "Radničko vijeće poduzima u okviru svojih ovlasti određene korake u zaštiti prava radnika", rekla je.

Odgovor Hanza medije

'Pripajanje je dio predstečajne nagodbe'
"Društvo Slobodna Dalmacije d.d. je 26. srpnja 2018. Trgovačkom sudu u Splitu podnijelo prijavu za upis pripajanja društvu Hanza Media d.o.o., koja ispunjava sve pretpostavke predviđene Zakonom o sudskom registru i Zakonom o trgovačkim društvima. Prijava zadovoljava sve zakonom predviđene pretpostavke i Slobodna Dalmacija je propisanom roku podnijelo žalbu. Napominjemu kako je obveza Hanza medije d.o.o. temeljem predstečajne nagodbe od 23. rujna 2014. provesti pripajanje svojih društava u većinskom vlasništvu, te stoga planiramo nastaviti sve aktivnosti u tom smjeru", rečeno nam je u Hanza mediji.

Komentirajte prvi

New Report

Close