Policija upala u redakciju bh. portala

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. prosinac 2014. u 14:39
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Policija je u ponedjeljak upala u redakciju popularnog bosanskohercegovačkog internetskog portala Klix u Sarajevu.

Policija je u ponedjeljak upala u redakciju popularnog bosanskohercegovačkog internetskog portala Klix u Sarajevu prekinuvši privremeno emitiranje njegovih sadržaja, a prema dostupnim informacijama to je učinjeno u okviru istrage o snimci telefonskog razgovora predsjednice vlade Republike Srpske Željke Cvijanović

Policija istražuje snimke razgovora u kojemu Željka Cvijanović govori o "kupnji" zastupnika u novoizabranom parlamentu RS kako bi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika osigurao većinu nužnu za ostanak na vlasti.

Glavna tajnica udruge BH novinari Borka Rudić kazala je Hini kako je policija upala u redakciju Klixa bez ikakvih posebnih objašnjenja pozivajući se na nalog što ga je izdao općinski sud u Sarajevu.

"Ljudi iz redakcije su ondje bili potpuno blokirani", kazala je Rudić, uz tvrdnju kako je riječ o pritisku na slobodu medija.

Kaznenu prijavu protiv Klixa policija Republike Srpske podnijela je državnom odvjetništu toga entiteta koje je otvorilo istragu, zbog navodno neovlaštenog objavljivanja snimke telefonskog razgovora u kojemu Cvijanović s neidentifiranom sugovornicom govori o kupnji dodatna dva zastupnika u entitetskom parlamentu.

Cvijanović je pritom kazala kako oni trebaju biti nadomjestak zastupnicima iz malene stranke Napredna srpska (NS) koji su dvojili hoće li poduprijeti Dodikovu stranku.

Cvijanović je zastupnike iz NS pritom nazvala "papcima", pa je po tome cijela afera i dobila ime.

Pri konstituiranju nvoog saziva parlamenta RS ispostavilo se kako su točno dva zastupnika iz bloka stranaka predvođenih Srpskom demokratskom strankom (SDS) naglo odlučila promijeniti stranu i prikloniti se Dodikovu SNSD-u te tako osigurati tijesnu vladajuću većinu od 44 zastupnika.

Oporba je žestoko inzistirala da se razjasni što je tim zastupnicima obećano i poručila kako je riječ o jasnoj političkoj korupciji, no o tome nije pokrenuta nikakva istraga.

"Njima (policiji) očito nije problem to što je netko pozivao na korupciju, nego što je netko tu snimku objavio", kazala je Rudić.

Podsjetila je kako su urednici Klixa ranije bili pozivani na saslušanje u Banju Luku, što su i učinili kazavši sve što su imali.

"Ovo je gotovo teroristički akt. Želimo vidjeti postoji li netko tko će u ovoj državi zaštiti novinare", kazala je Rudić, dodajući kako su o svemu informirani delegacija Europske unije, veleposlanstvo SAD i BiH i organizacije koje se bave zaštitom prava novinara.

Zakonska rješenja i u BiH jasno ističu kako novinari u toj zemlji imaju pravo štititi svoje izvore i nemaju obvezu odavati njihov identitet.

Što du točno pripadnici kriminalističke policije MUP-a RS tražili i našli u redakciji Klixa nije objavljeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close