Opća koncesija ostaje prazna, upitan je novi natječaj

Autor: Božena Matijević , 31. srpanj 2013. u 22:00
Zdenko Ljevak, predsjednik Vijeća za elektroničke medije/Igor Kralj/PIXSELL

Naručena je studija istraživanja tržišta koja treba pokazati ima li uopće potrebe za novim nacionalnim općim kanalom.

Hrvatska će dobiti prvi dječji specijalizirani televizijski kanal, naziva RTL Kockica, dok novog nacionalnog općeg kanala za sada neće biti.

Odlučilo je to jučer Vijeće za elektroničke medije. Naime, mada su za multiplex B stigle čak četiri ponude – jer su na novi opći kanal pretendirati splitski Televizija Pet (Kanal 5), zagrebačko-kutinska Nezavisna televizija (Super TV) i Antenna televizija grčkog milijardera i medijskog mogula Minosa X. Kyriakoua te Nova TV sa specijaliziranim zabavnim programom (Nova Pro)- Vijeće koncesiju nije dodijelilo nikome. "Cijenimo iskazani interes svih koji su se javili na natječaj, no niti jedan od ova četiri ponuđača, sadržajima koje su predložili, ne bi obogatio dosadašnju televizijsku ponudu. Ne donose ništa novo. Stoga koncesiju u muxu B nije dobio nitko i natječaj je poništen", obrazložio je odluku predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak.

No, između dviju ponuda za specijalizirane kanale u multiplexu D, Nove TV i RTL-a, većinom glasova vijećnici su se odlučili koncesiju na 15 godina dodijeliti RTL-u i njihovom specijaliziranom kanalu za djecu i mlade, RTL Kockica. "Na našem tržištu ne postoji televizijski kanal na kojemu bi djeca i mladi imali sadržaj isključivo namijenjen njima. Preciznije, takvi TV kanali dostupni su samo putem naplatnih televizija, ali ne i u slobodnoj ponudi. Zato je Vijeće odlučilo koncesiju dodijeliti RTL Kockici zato što smatra kako će time biti proširena TV ponuda za djecu i mlade. Osobito je poticajno to što će se, kako je navedeno u RTL-ovoj ponudi, djeci nuditi edukativni, a ne samo zabavni sadržaji. Prema onome što stoji u programskoj ponudi uvjerava nas se da će to biti kvalitetan program za djecu i mlade", kazao je Ljevak. Prvi dječji program trebao bi se pokrenuti do 1. studenog. Na istoj sjednici Vijeće je, unutar multiplexa A, produžilo koncesiju RTL Televiziji za idućih 15 godina.

RTL tako sada u Hrvatskoj ima jedan opći nacionalni kanal i dva specijalizirana, zabavni RTL 2 i skorašnji RTL Kockica. Zanimljivo, RTL je dobio i drugi specijalizirani kanal mada je, prema rezultatima poslovanje za prošlu godinu, od svih nacionalnih TV kuća u Hrvatskoj upravo RTL u najvećem minusu, čak 89,5 milijuna kuna (HRT-ov minus je 29 milijuna, dok je gubitak Nova TV šest milijuna kuna).Što se tiče digitale regije D3 Vijeće je Varaždinskoj televiziji produžilo koncesiju na novih 10 godina, a Radio Varaždinu za 11 godina.

Upitan kada bi se mogao raspisati novi natječaj za multiplex B, Ljevak reče da to ne može sada precizirati jer to ovisi o rezultatima naručene studije istraživanja tržišta koja treba pokazati ima li uopće potrebe za novim nacionalnim općim kanalom, a studija će biti prezentirana u rujnu.Nakon produljenja koncesije RTL TV-u i dobivanja novog specijaloiziranog dječjeg kanala, predsjednik Uprave RTL-a Johannes Zuell, izjavio se:"Sretni smo zbog produljenja koncesije RTL TV-u, no osobito smo zadovoljni s dodijeljenom koncesijom za RTL Kockicu, novi kanal koji će kao jedini besplatan kanal za djecu, mlade i obitelji donijeti našim gledateljima dodatnu raznovrsnost i nove formate.

Komentirajte prvi

New Report

Close