Obrazovanje je najvažnije životno ulaganje pojedinca

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 09. ožujak 2017. u 22:01
Don Hudspeth, dekan američkog koledža RIT Croatia, govorio o kvaliteti obrazovanja te programima koje nude studentima

Ova akademska godina važna je za RIT Croatia jer slavimo 20 godina rada u Hrvatskoj, a izrasli smo u snažnu međunarodnu organizaciju.

Mlade treba promatrati kao kreativni potencijal kojem treba pružiti adekvatnu podršku kako bi stasale nove generacije budućih profesionalaca i stručnjaka, smatra dekan američkog koledža RIT Croatia Don Hudspeth.

U tom procesu nužna je suradnja države, poslovnog sektora i poslodavaca te obrazovnih institucija kako bi se što bolje definirala područja u kojima se gospodarstvo pojedine države želi razvijati te u skladu s time otvorila i nova radna mjesta. U intervjuu za Poslovni dnevnik povodom Dana karijera koje RIT organizira već 17 godina pojasnio je i po čemu se RIT razlikuje od ostalih sveučilišta te naglasio kako je nužno da se obrazovni sustav prilagođava promjenama i potrebama na tržištu.

Kakva je bila kvaliteta obrazovanja koju ste zatekli i što se u međuvremenu promijenilo? Što je RIT donio hrvatskim studentima?
Ova akademska godina važna je za RIT Croatia jer slavimo 20 godina rada u Hrvatskoj. Mnogo se toga dogodilo – izrasli smo u snažnu međunarodnu organizaciju koja se razvija i raste u skladu s planovima, više od 1900 mladih ljudi obrazovalo se i diplomiralo na kampusima u Dubrovniku i Zagrebu. Pozdravljamo sve napore u smjeru razvoja sustava obrazovanja koje će adekvatno odgovoriti na potrebe svih dionika – obrazovanja koje će također biti usmjereno na razvoj kreativnosti, inovativnosti i kritičkog razmišljanja kod učenika i studenata. Na kampusima izvodimo isključivo studije koji se razvijaju i oblikuju na matičnom kampusu u Rochesteru. Svojim studentima nudimo autentično američko visoko obrazovanje i s tom strategijom namjeravamo nastaviti. Upravo je ponuda kvalitetnih visokoobrazovnih studija koji uspješno i učinkovito pripremaju mlade ljude na stvaran poslovni svijet koji je pred njima, naš fokus, a uspjeh naših studenata ono na što smo najviše ponosni.

Koje su najveće poteškoće s kojima se studenti susreću te što im Dani karijera nude?
Dan karijera (Career Education Day) sastavni je dio obrazovanja na našem koledžu i jednodnevno događanje namijenjeno isključivo našim studentima koje uključuje pregled tržišta rada u Hrvatskoj, prezentacije raznih tvrtki u kojima studenti imaju priliku saznati što kompanije traže od svojih budućih zaposlenika i kako provode selekcijske procese. Također studenti održavaju intervjue s tvrtkama kako bi dogovorili stručnu praksu. Cilj je događanja omogućiti izravnu komunikaciju gospodarstvenika i studenata za izgradnju mreže poslovnih kontakata. Ovakvo događanje koje okuplja više stotina sudionika, studenata i poslodavaca organiziramo 17 godina i prvi smo na ovim prostorima uveli ovakvu aktivnost. Dubrovački kampus je 1. ožujka imao svoj CED, a zagrebački će se održati početkom travnja. Mislim da su najveći izazovi, što se samog događanja tiče, vezani uz to kako se što adekvatnije predstaviti potencijalnom poslodavcu. To je nešto što svakog studenta čeka nakon diplome. I zato naše studente poučavamo o tome već kroz studij.

Koje su prednosti studiranja na RIT-u? 
RIT Croatia je međunarodni kampus američkog sveučilišta RIT (ostali kampusi se nalaze u Rochesteru (NY), Dubaiju, na Kosovu i u Kini). Nastava i službeni jezik je engleski te studenti dobivaju jednako kvalitetno obrazovanje i jednako vrijedne diplome kao i studenti koji studiraju na kampusima u Rochesteru ili Dubaiju. Jedina smo visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj koja studentima po završetku studija dodjeljuje dvije diplome, američku diplomu koju dodjeljuje RIT i hrvatsku diplomu koju dodjeljuje RIT Croatia. Po mnogočemu se razlikujemo u odnosu na druge obrazovne institucije, no jedna od najvećih razlika svakako je naš fokus na razvoj karijere, praktičnih znanja i program stručne prakse. RIT je međunarodno poznat po svojim obrazovnim programima usmjerenim na razvoj karijere. Navedeno podrazumijeva stavljanje fokusa na razvoj adekvatnih praktičnih znanja po kojima su naši studenti itekako prepoznati. Nadalje, suradnja i izgradnja kvalitetnih odnosa s poslovnom zajednicom važan je faktor u obrazovanju koje nudi RIT. Zanimljiva je činjenica da je, kad se u obzir uzmu svi diplomanti RIT Croatia i odrađeni sati prakse dosad – odrađeno je više od 350 godina stručne prakse i to za više od 3500 kompanija! Uz takav pristup i fokus na primijenjeno znanje, ne čudi što studenti RIT-a posao nalaze još za vrijeme studija. Konačno, uspostavljeni partnerski odnosi s organizacijama HUB385 u Zagrebu i Razvojnom agencijom grada Dubrovnika našim studentima donose mnoge prednosti i edukaciju u korak s obrazovnim trendovima kakve RIT implementira u svoj kurikulum.

Je li obrazovanje u Hrvatskoj rezervirano isključivo za one koji si ga mogu priuštiti? 
Obrazovanje je jedno od najvažnijih životnih ulaganja čija kvaliteta utječe na nas cijeli život. Ako općenito govorimo o troškovima, obrazovanje nije besplatno. Bez obzira tko ih snosi – troškovi školarina postoje, a tu su i drugi troškovi studentskog života. Pa čak i da je u potpunosti besplatno, ključno je pitanje kvalitete odabranog obrazovanja jer karijera svakog pojedinca počinje s odabirom obrazovanja. RIT Croatia stoga nudi stipendije i financijske pomoći i moram reći da je tržište dobro odgovorilo na ovu aktivnost i pozdravilo je. Naime, svake godine odvajamo više od 2,6 milijuna kuna upravo u takve svrhe. Danas više od 65 posto naših studenata upisuje studij uz pomoć stipendija i financijske pomoći RIT Croatia. Uz to, studenti imaju mogućnost dobivanja stipendija i tijekom studija, kao što i imaju mogućnost rada na koledžu za što su također financijski honorirani. 

Komentirajte prvi

New Report

Close