Netflix privukao 30% više pretplatnika

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 16. srpanj 2015. u 22:00
Tvrtka ima 65 milijuna korisnika/FOTOLIA

Neočekivano dobar priljev pripisuje se seriji ‘Kuća od karata’ i inozemnom širenju.

Broj Netflixovih pretplatnika povećan je za trećinu u odnosu na prognoze, pa je po objavi izvješća u srijedu vrijednost dionica skočila 9,4 posto na 107 dolara.

U drugom je tromjesečju broj korisnika na godišnjoj razini povećan za 3,3 milijuna, dok su Neflixove prognoze predviđale rast od 2,5 milijuna. Kao razlog neočekivano dobrog priljeva novih korisnika navodi se i prikazivanje serije "Kuća od karata", koju Netflix distribuira. Dodatan bonus u Netflixovu uspjehu agresivna je ekspanzija na međunarodnom tržište koje i dalje čini većinu njihovih pretplata. Kompanija do kraja 2016. planira širenje na dodatnih 200 zemalja, uključujući i kinesko tržište.  Prodor na inozemna tržišta značajno je smanjio dobit, s lanjskih 71 milijuna dolara na 26,3 milijuna dolara.

S ukupnim brojem od 65 milijuna pretplatnika diljem svijeta, kvartalni su prihodi skočili za 23 posto na 1,6 milijardi dolara, za razliku od 1,3 milijarde dolara iz istog lanjskog razdoblja. Ujedno je zaustavljen trend usporavanja na američkom tržištu, s obzirom da je broj novih američkih korisnika narastao za 1,2 milijuna, 50 posto više od prognoza. "Rast broja pretplatnika bio je golem u zemlji i u inozemstvu", rekao je FBR Capital Marketsov analitičar Barton Crockett. "Tehnologija, raznovrsnost i kvaliteta sadržaja doista rade u Netflixovu korist", kaže Crockett.

Komentirajte prvi

New Report

Close