Neprofitni mediji su ispunili funkciju

Autor: Saša Paparella , 09. veljača 2016. u 22:00
Andrea Milat/Petar Glebov/PIXSELL

Tribina U obrani slobode.

Neprofitni mediji dobili su potpore po jasnim kriterijima. Portalu na kojem sam angažirana taj je novac omogućio da imamo jednog zaposlenog i pišemo o temama o kojima drugi ne pišu, na način na koji drugi mediji ne pišu", istaknula je Mašenjka Bačić s portala STav na tribini U obrani slobode govora održanoj u utorak u Novinarskom domu.

"U društvu se stvara atmosfera koja će dokinuti prava koja su, među ostalim akterima u društvu, izborili neprofitni mediji", dodala je Bačić, a prenosi portal HND-a. Ivica Đikić, glavni urednik tjednika Novosti ocijenio je da su neprofitni mediji ispunili svoju osnovnu funkciju i dali puno više zauzvrat nego novinarski mainstream. Na tribini se čulo da, dok Ministarstvo kulture neprofitnim medijima uskraćuje daljnju potporu od ukupno tri milijuna kuna godišnje, država samo kroz porezne olakšice lani novinskim izdavačima daje više od 130 milijuna kuna.

"Neprofitni mediji zapošljavaju tri posto ukupno zaposlenih u novinarstvu dok istovremeno njihovi prihodi čine samo jedan posto ukupnih prihoda medijskog sektora", napomenula je Andrea Milat s neprofitnog portala Bilten. Prezentirajući podatke o omjerima financiranja profitnih i neprofitnih medija rekla je da joj napadi protiv neprofitnih medija "nisu jasni jer se radi mizernom iznosu od ukupno šest milijuna kuna, koliko država godišnje, kroz Ministarstvo kulture i Agenciju za elektroničke medije (AEM), izdvaja za neprofitne medije.

Ukupni fond kojim AEM-a subvencionira proizvodnju programa elektroničkim medijima sa 34 milijuna kuna", napominje Milat. Novinarka Foruma Veronika Rešković podsjetila je da novinari tog portala nisu nastali na potporama ministarstva, nego su se oblikovali desetljećima prije. Među 50-ak suradnika Foruma njih desetak dobilo je nagrade HND-a. Forum danas ima dvoje zaposlenih s plaćama knjižničara, a ostalo su honorarni suradnici u čitavoj regiji jer redakcija nema novca za putovanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close