Naučite koristiti snažnu marketinšku valutu – PESO

Autor: Poslovni dnevnik , 15. travanj 2014. u 22:01
Treba kreirati priče, jer se priče lako šire dalje/FOTOLIA

Kratica Public employment service office znači umrežavanje informacija.

Jeste li prošlog vikenda bili na Red Bull Air Race spektaklu u Rovinju?

Ako niste, onda ste sigurno o njemu čitali u novinama ili gledali reportaže na televiziji ili pratili događanja na društvenim mrežama. A zašto? Zato što je Red Bull na najbolji način upotrijebio novu marketinšku valutu – PESO. Svi znamo da su potrošači danas izloženi tisućama marketinških poruka svakoga dana i da je teško istaknuti se. Zato potrošača treba sagledati sa svih strana – ne samo koliko ima godina, gdje živi ili koliko zarađuje, nego i kakve su mu navike, hobiji, interesi. Potrošači na dnevnoj bazi konzumiraju sportska događanja, vijesti, političke teme, trendove, igraju igrice i angažirani su na društvenim mrežama. Potrebno ih je dotaknuti kroz više dodirnih točaka i osvojiti njihova srca kako bi poruka dosegnula svoj cilj.

A poruka mora biti koncizna i dosljedna.Sve više navedeno stara je vijest, koju je ipak potrebno stalno imati na umu. A nova vijest je PESO (Public employment service office). PESO znači da povezivanjem vlastitih medija sa "zasluženim" medijima, kako tradicionalnim, tako i digitalnim, dodavanjem mišljenja trećih strana, produkcijom zanimljivih sadržaja i optimizacijom medijskog miksa, tj. holističkim pristupom konvergentnim medijima kreirate dobitnu kombinaciju. Za neke je možda nova vijest i da su internetska stranica i socijalni mediji tek kap u moru mogućih kanala.Društvene i digitalne aktivnosti trebaju se nadopunjavati, međusobno osnaživati i biti skrojene po mjeri. Potrebno je kreirati brendirani sadržaj koji se može prosljeđivati i širiti. Infografike su dobar izbor. Treba kreirati priče, jer priče se lako prenose dalje. Pazite samo da ne kreirate lošu priču, jer loša priča se prenosi brže nego dobra.

Ne zaboravimo i da se već do kraja ove godine očekuje penetracija mobilnog interneta od 84%, što će omogućiti real-time marketing. Najveća ekspanzija očekuje se u Aziji, a gamifikacija postaje glavna poslovna strategija za angažman i učenje. Neke tvrtke, poput Red Bulla s početka priče, od kreiranja sadržaja učinile su dodatni izvor prihoda. Kada tome pridodate angažiranje potrošača kroz lokalna događanja uspjeh ne može izostati. Nemojmo se zavaravati da je izgradnja brenda za Red Bull počela dovođenjem Air Race spektakla u Rovinj. U tome je prste imao i Felixov skok s ruba svemira, kao i dugoročno jasno i konzistentno pozicioniranje brenda. Ne zaboravimo da su za instantni uspjeh potrebne godine truda.

Hilton

Keksi i Road Show

Treći primjer je nevjerovatan spoj jednostavne i ne preskupe ideje s fantastičnim prodajnim rezultatima: tijekom Double Tree Cookie Caravana (Hiltonov road show) podijeljeno je 250 000 keksa u 50 gradova, što je rezultiralo s više od dvije milijarde (!!) impresija, povećanja svijesti o brandu, porasta prihoda za 15% i povećanja hotelskih rezervacija za 4%. Hiltonov program lojalnosti bio je uspješniji za 125%.

Brend Gillette

'Poljubi pa reci'

Kada govorimo o sve većoj potrebi potrošača za dodirom i iskustvenim doživljajima dobar primjer je i turneja brenda Gillette pod nazivom "poljubi pa reci". Nije teško pogoditi zašto je cilj turneje bilo dokazati da brada "ubija" poljubac. Rezultat: 85% žena izjavilo je da vole kada se muškarci uredno briju do kraja. Kampanja je okupila više od 40 000 sudionika na 17 lokacija. Rezultati su uključivali 1,4 milijarde medijskih impresija, 72 milijuna impresija na društvenim mrežama i učestalije rasprave. lojalnosti bio je uspješniji za 125%.

Marina Čulić Fischer, izvršna partnerica agencije Dialog/Proximity

Komentirajte prvi

New Report

Close