Nastavak porasta potrošnje ‘mobilnih’ minuta i interneta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. rujan 2014. u 16:58
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

U Hrvatskoj se i u prvoj polovici ove godine nastavio trend porasta potrošnje ‘mobilnih’ minuta i interneta.

U Hrvatskoj se i u prvoj polovici ove godine nastavio trend porasta potrošnje 'mobilnih' minuta i interneta, uz manju potrošnju minuta u fiksnoj telefoniji, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o kretanjima na tržištu elektroničkih komunikacijskih usluga.

U pokretnim mrežama u Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci ove godine, po podacima DZS-a, utrošeno ukupno 4,23 milijarde minuta ili 7,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Gotovo polovica od ukupnih polugodišnjih minuta u pokretnim mrežama ili 2,2 milijarde utrošeno je samo u drugom ovogodišnjem tromjesečju, što je porast od 5,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Glavnina tih minuta, po 99 posto i u drugom tromjesečju i u prvoj polovici godine, uobičajeno je utrošena u unutarnjem prometu te je na razini drugog tromjesečja ove godine zabilježen njihov rast od 5,8 posto, a u prvom polugodištu od 7,1 posto.

U međunarodnom prometu s preostalim utrošenim minutama u pokretnim mrežama, od 42 milijuna minuta u prvoj polovici ove godine ostvaren je znatno viši porast u odnosu na lani, od 13,4 posto, čemu zasigurno pridonosi snižavanje 'roaming' tarifa na području zemalja EU-a.

S druge strane, sve veća raširenost i korištenje pametnih telefona (smartphone) i u Hrvatskoj donosi smanjenje broja poslanih mobilnih SMS i MMS poruka. Tako je SMS ili tekstualnih poruka u prvom polugodištu ove godine poslano 3,2 posto manje nego lani ili 1,62 milijarde, a MMS-ova (multimedijalnih) 8,5 posto manje ili 10,1 milijun.

Situacija je sasvim drugačija u nepokretnim (fiksnim) mrežama u Hrvatskoj u kojima se godinama bilježi smanjenje utrošenih minuta pa je tako i ove godine u prvih šest mjeseci ta potrošnja manja za 14,3 posto sa 1,44 milijarde minuta.

Ono što bilježi velike poraste u odnosu na prošlu godinu je širokopojasni internetski promet – 200 milijuna gigabajta (GB) tog prometa u prvom polugodištu ove godine porast je od čak 36,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close