Mijić novinar godine, Hedlu nagrada za životno djelo

Autor: Poslovni dnevnik , 05. svibanj 2015. u 22:00
Hedl se nije bojao pisati o zločinima u Osijeku

HND nagradio novinare s ‘petljom’.

Kolumnist i bivši glavni urednik Novog lista Branko Mijić novinar je godine za 2014. po izboru članova HND-a, a novinar Jutarnjeg lista Drago Hedl dobio je nagradu za životno djelo.

Nagrađeni su na svečanosti održanoj u utorak u Novinarskom domu. Mijićev rad, kako stoji u obrazloženju nagrade, "krasi činjenica da je kao glavni urednik Novog lista interes redakcije i integritet novinara stavio ispred interesa uprave i vlasnika te da je serijom svojih tekstova, objavljenih u tom riječkom dnevniku od ožujka do srpnja prošle godine, žestoko kritizirao i i pisanjem prokazivao sve opasnosti financijsko-poslovnog avanturizma novinske kuće u kojoj radi i koja je trenutno u predstečajnoj nagodbi".

Nagradu Otokar Keršovani za životno djelo Hedl je dobio zbog 40-godišnjeg rada u brojnim medijima. Hedl je, kako je obrazloženo, prvi izvještavao i o ratnim zločinima u Osijeku, odnosno likvidacijama civila koje su kasnije nazivane slučajem 'garaža' i 'selotejp'. Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dobila je novinarka Jutarnjeg lista Sandra Bolanča za životnu ispovijest bivše ravnateljice knjižnice u Jelsi na Hvaru optuženoj da je skrivila požar u mjesnoj knjižnici s vrijednim knjigama.

Za radijsko novinarstvo nagrađena je Mirjana Žugec Pavičić. Nagradu za istraživačko novinarstvo dobio je slobodni novinar Željko Peratović za seriju tekstova o nerasvijetljenom ubojstvu Milana Levara i umiješanosti Josipa Perkovića u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Za televizijsko novinarstvo nagrađen je Hrvoje Krešić, a za najbolji snimateljski prilog na televiziji Jurica Ožić Bebek. Fotoreporter Hine Damir Senčar dobitnik je nagrade Nikša Antonini za novinsku fotografiju. Novinarka Veronika Rešković dobitnica je nagrade za internetsko novinarstvo za tekstove o nizu manjkavosti u provođenju zakona u segmentu ljudskih prava. 

Komentirajte prvi

New Report

Close