Međunarodna suradnja – NY Times i Economist

Autor: Poslovni dnevnik , 27. veljača 2014. u 22:00
The New York Times

Ekskluzivna trogodišnja suradnja s New York Timesom je priznanje objektivnosti i kvaliteti Poslovnog dnevnika.

Prije pet godina Poslovni dnevnik započeo je suradnju s bugarskom analitičko-izdavačkom kućom SeeNews.

Početak je to međunarodne suradnje koja je rezultirala nizom posebnih izdanja, a kruna te suradnje svakao je bila suradnja s New York Timesom.Međunarodna suradnja Poslovnog dnevnika s nizom renomiranih izdavačkih kuća proizašla je iz procjene kako čitatelji žele i imaju potrebu za kvalitetnim stranim sadržajem, ali prevedenim na hrvatski jezik. Tako je Poslovni dnevnik napravio iskorak od prevođenja i plasiranja sadržaja u skraćenom obliku (što čini većina izdavačkih kuća) te počeo u suradnji s stranim izdavačkim kućama prenositi izvorni sadržaj ali preveden na hrvatski jezik. Prva suradnja bila je ona s Project Syndicateom, koji izdaje sindicirane kolumne uglednih međunarodnih ekonomista i političar (među koji i nekoliko nobelovaca).

Kolumne Project Syndicate može se čitati u Poslovnom dnevniku i danas, a na stranicama Komentara i analiza gostovali su državnici poput Carl Bildta i Tonya Blaira i ekonomisti poput Jeffrey Frankela i Daniel Grosa. Project Syndicate uvod je u snažnu međunarodnu suradnju koju Poslovni dnevnik njeguje već niz godina.Iduća stepenica razvoja bio je bugarski SeeNews. U suradnji s ovom analitičkom kućom Poslovni dnevnik već pet godina zaredom izdaje pregles najboljih kompanija jugoistočne Europe. izdanje koje se distribuira u više zemalja regije tako je dobilo i svoje hrvatsko izdanje, posebno po tome što se prevodi na domaći jezik. U većini drugih zemalja izdaje se na engleskom jeziku. Kvalitetu suradnje prije svega potvrđuje dugovječnost projekta, a kvalitetu Poslovnog dnevnika razvoj događanja koja su slijedila nakon suradnje s Seeewsom. naime, godinu dana kasnije Poslovni dnevnik postaje ekskluzivni partner New York Timesa te počinje trogodišnje izdavanje tjednog priloga ove američke izdavačke kuće pod imenom Internacional Weekly NYT. Time se Poslovni dnevnik priključio elitnoj svjetskoj mreži najuglednijih i najkvalitetnijih novina koje u tridesetak različitih zemalja objavljuju prilog The New York Timesa.

Ekskluzivna trogodišnja suradnja s New York Timesom je priznanje objektivnosti i kvaliteti Poslovnog dnevnika te veliko priznanje Styria grupi, čiji je Poslovni dnevnik elitni dio. Poslovni dnevnik prva je Styrijina novina koja je uspostavila takvu suradnju s jednima od najuglednijih i najnagrađivanijih svjetskih novina. Tada, 2010.godine Gloria Brown Anderson, potpredsjednica odjela uredništva međunarodnih vijesti i izdanja New York Timesa izjavila je kako je "New York Times najveća sedmodnevna novina u Americi s nakladom od 1,376 milijuna primjeraka nedjeljom i 951.000 prosječne prodaje u ostalim danima tjedna. NYT ima 1150 zaposlenika u redakciji, više nego bilo koja druga novina u SAD-u. Ukupan broj zaposlenika New York Times Media Groupa je 3222, a obuhvaća i International Herald Tribune kao i manje jedinice, primjerice News Services i Baseline". "Naklada Međunarodnog tjednika (International Weekly) kakvoga sada u suradnji s Poslovnim dnevnikom pokrećemo u Hrvatskoj je ukupno 6 milijuna u 29 zemalja. Naše online izdanje NYTimes.com ima 7,5 milijuna čitatelja izvan SAD-a", napomenula je Gloria Brown Anderson.

Iako je suradnja s New York Timesom nakon tri godine prekinuta ostaje kao trajno svjedočanstvo snage Poslovnog dnevnika na međunarodnoj sceni.Ubrzo nakon pokretanja suradnje s New York Timesom Poslovni dnevnik dobiva još jedno veliko priznanje, postaje partner britanskog The Economista. Svoju kvalitetu Poslovni dnevnik dodatno je potvrdio 2011. izdavši u suradnji s uglednim britanskim tjednikom The Economist izdanje The World in 2012. za hrvatsko tržište. Ova suradnja trajala je dvije godine, a Poslovni dnevnik ponovo je svojim čitateljima omogućio najkavlitetniji strani sadržaj na hrvatskom jeziku.Inače, magazin "Svijet u…" The Economista izbor je mišljenja i predviđanja najvećih svjetskih znanstvenika, bankara, menadžera, akademika i političara za iduću godinu, kao i tekstova uredničkog tima jedne od najstarijih izdavačkih kuća na svijetu. Kao poseban dodatak izdanja "Svijet u …", urednički tim Poslovnog dnevnika dio stranica posvetio je i kolumnama i predviđanjima uglednih hrvatskih gospodarstvenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close