Medijski barometar loše ocijenio stanje u BiH

Autor: Saša Paparella , 17. veljača 2015. u 22:00
Predstavljanje publikacije u Sarajevu

Medijski barometri su sredstva samoprocjene za mjerenje statusa slobode izražavanja i medija u nacionalnom kontekstu.

U Sarajevu je održana prezentacija Balkanskog medijskog barometra, a povodom izdanja istoimene publikacije pod pokroviteljstvom zaklade Friedrich Erbert.

Medijski barometri su sredstva samoprocjene za mjerenje statusa slobode izražavanja i medija u nacionalnom kontekstu. Publikacija je posvećena medijskoj sceni u BiH, koja nije dobro ocijenjena. "Medijski barometar je program zasnovan na vrijednosnim ocjenama i mišljenjima koja je dala grupa od 17 panelista, uključujući stručnjake iz oblasti medija i civilnog društva. Ukupna ocjena medijskog okruženja u BiH za 2014. godinu iznosi 2.6, a sudionici u izradi ovog projekta bili su kritičniji kada su u pitanju zaštita i promocija slobode izražavanja i medija. Da su sudionici panela bili u pravu, dajući lošu ocjenu zaštiti promocije i slobode izražavanja, svjedoče upad policije u redakciju portala Klix.ba, i nedavno doneseni Zakon o javnom redu i miru u Republici Srpskoj", navela je Duška Jurišić, urednica informativnog programa Federalne televizije i moderatorica diskusije, a prenio Media Centar.

Direktorica zaklade Friedrich Ebert u BiH, Judith Illerhues, naglasila je da je borba za slobodu medija neophodna na globalnoj razini jer su mediji širom svijeta izloženi velikim pritiscima. Navela je primjer aktualnih ksenofobnih prosvjeda na području istočne Njemačke, gdje se tradicionalni mediji često nazivaju "lažljivom štampom," a što je termin koji su prvobitno koristili nacisti.  

Komentirajte prvi

New Report

Close