Lokalni izdavači ove jeseni očekuju smanjenje PDV-a sa 13 na pet posto

Autor: Saša Paparella , 29. srpanj 2014. u 22:01
Manji PDV pomoći se opstanku lokalnih tiskovina/Damir Špehar/PIXSELL

Izdavači lokalnih i regionalnih novina, mahom tjednika, optimistični su i očekuju da će od kraja godine plaćati istu stopu PDV-a kao nakladnici dnevnog tiska.

Grupacija lokalnih i regionalnih izdavača novina, koja djeluje pri HGK, traži da im Vlada RH smanji PDV za prodane primjerke sa 13 na pet posto, a kakav imaju i svi ostali novinski izdavači.

O rješavanju tog problema razgovarali su sa članovima saborskog Odbora za medije i očekuju sastanak u Ministarstvu financija. "Očekujemo dobre reakcije resornog ministarstva, jer je jasno da smo mi u nepravednoj i podređenoj poziciji u odnosu na druge izdavače. Vjerujem da će nam Vlada pomoći onako kako su pomogli i njima", rekao nam je Mirko Jurič, direktor Varaždinskih vijesti i predsjednik Grupacije, koja okuplja mahom izdavače tjednika.

 

500osoba

zapošljavaju lokalne i regionalne novine

Prema najavama, o smanjenje PDV-a toj skupini izdavača Sabor će vjerojatno raspravljati u rujnu. Podršku Grupacija daje i ministarstvo kulture – Milan Živković iz tamošnjeg Odjela za medije pokazao je zanimanje za inicijativu koja zahtjev za smanjenjem PDV-a pravda i argumentom o društveno-kulturnoj funkciji koju obavljaju lokalni mediji. U Grupaciji ističu da "svojim radom pokrivaju događaje iz područja kulture, privrede, politike i svakodnevice čijim detaljima se nacionalni mediji više ne bave, posljedično i zbog radikalnog smanjivanja broja dopisništava.

Jednakost u stopi PDV-a izdavači lokalnih novina pokušali su postići još lani kad se, zbog ulaska u EU, mijenjao zakon o PDV-u. Tada su Varaždinske vijesti, list Međimurje, Podravski list i Zagorski list osnovali Medijski klaster. koji je potom inicirao osnivanje grupacije pri HGK.Prema analizi stručnjaka HGK Rajka Naprte, regionalne informativne novine lani su zapošljavale 375 osoba, a s vanjskim suradnicima bilo ih je i preko 500.   

Bogata lokalna scena

U Dubrovniku izlaze četiri novine, u Zadru tri 

Prema podatcima HGK, u Hrvatskoj danas u 23 grada izlazi 36 tiskovina regionalnog značaja.  U nekim gradovima izlazi i po više takvih novina, kao što je primjer s Dubrovnikom, gdje se tiskaju čak četiri- Dubrovački vjesnik, Dulist, besplatni Glas grada i The Dubrovnik times. Lokalna scena živa je i u Zadru, Varaždinu i Koprivnici, gdje izlaze po tri novine.

Komentirajte prvi

New Report

Close