Kvaliteta više nije dovoljna, važna je i društvena svijest

Autor: Stjepan Škramić , 18. srpanj 2012. u 22:00

Sve je veći broj kupaca i klijenata kojima je važno da su tvrtke čije proizvode kupuju socijalno i ekološki osviještene i da u skladu s tim posluju, a danas bez toga nema uspješnog poslovanja na duge staze

Roadmap to zero“, ”Put prema nuli” – tako se zove koncept koji je Adidas potpisao s tvrtkama C&A, G-Star, H&M, Li-Ning, Nike i Pumom reagiravši tako na kampanju Greenpeacea. Tih šest proizvođača odjeće i sportskih artikala postavili su si za cilj da do 2020. dovedu onečišćavanje prirode kemikalijama iz svoje proizvodnje na nulu, jer kemikalije koje dospijevaju u brojne rijeke onečišćavaju pitku vodu, a poseban je naglasak na vodi zemalja u kojima tvrtke djeluju.

Adidas se već češće u medijima spominjao u negativnom kontekstu: zbog loših uvjeta rada kod liferanata, zbog dječjeg rada ili, kao nedavno, zbog navodno rasističke tenisice. Taj njemački proizvođač sportske opreme čini, međutim, sve da se otarasi tog imidža. Već od 2001. godine Adidas svake godine objavljuje plan održivog razvoja, u kojemu taj koncern izvještava o svojim ciljevima i uspjesima u socijalnim i ekološkim pitanjima.I taj koncept uspješan: u raznim rangiranjima u kojima se ocjenjuje socijalna i ekološka osviještenost poduzeća Adidas je među prvih 40 tvrtki u svijetu.Pritom je borba protiv onečišćavanja prirode kemikalijama tek jedna od brojnih točaka duge Adidasove liste strategije održivosti. Tvrtka radi i na poboljšanju uvjeta rada djelatnika u tvrtkama koje rade za Adidas i njihovoj boljoj kontroli. Osim toga trebalo bi biti ulagano više i za izobrazbu i poticanje radnika u vlastitim pogonima. Frank Henke je nadležan za program održivog razvoja u Adidasu. U svom timu ima 65 ljudi koji rade samo na tome. Za Adidas, kaže, održivi razvoj nije tek zadnja rupa na svirali, i to zato što bez održivog razvoja nema profita: “Vjerujemo da ovim smjerom kojim smo krenuli pridonosimo daljnjem opstanku poduzeća. Mi smo izloženi pogledu javnosti pa moramo zauzeti i stav prema ovim temama.” To svojim mušterijama savjetuje i Hildegard Keller-Kern. Ona vodi savjetničku tvrtku Icon Added Value, koja već pet godina prati očekivanja kupaca od poduzeća čije proizvode kupuju. Iz studije te tvrtke se vidi kako ima sve više kritičnih mušterija koji traže od proizvođača da posluju s održivom strategijom.Ovi se pak moraju prilagoditi željama svojih kupaca i mušterija, smatra Keller-Kern: “Nemaju drugog izbora. Kupci su prije nekoliko godina shvatili da imamo globalne probleme i da ih ne možemo riješiti bez ovih koncerna, i ta spoznaja se odražava u odlukama koje donose u kupnji.”

Komentirajte prvi

New Report

Close