Kvaliteta medija sve presudnija

Autor: Ana Lučin; Majda Žujo , 28. listopad 2010. u 22:00

Marketinške i PR agencije te veliki oglašivači za medije i marketing komentiraju tržišne trendove, nove medije i oglasne planove za iduću godinu

DIGITEL KOMUNIKACIJE
Znakova oporavka još nema
Budžeti klijenata Digitel komunikacija prošle su godine smanjeni do 30%, ovisno o klijentu i segmentu oglašavanja. Uzrok tome, navodi članica Uprave i glavna izvršna direktorica Kristina Laco je ekonomska situacija jer je industrija oglašavanja direktno vezana uz BDP. Ove su godine, kaže Laco, budžeti uglavnom na razini prošlogodišnjih, a znakova oporavka i povratka na budžete prije krize još nema. Rast budžeta u sljedećoj godini tako bi mogli potaknuti samo jasni znakovi gospodarskog oporavka. Laco naglašava da se, s obzirom na okolnosti, više nego ikada gleda učinkovitost ulaganja u komunikaciju. “Većina marketinških aktivnosti koje direktno i kratkoročno ne doprinose prodaji je izostala ili je bitno smanjena. Oglasni prostor prepun je prodajnih kampanja”, pojašnjava. S ozbirom na cijenu ostvarenog kontakta, najisplativiji mediji i dalje će vjerovatno ostati televizija, no kod manjih oglašivača nove mogućnosti, kaže, pruža razvoj radijskih mreža. “Ali, i print u pojedinim slučajevima može biti najisplativiji izbor”, kaže Laco.

HAUSKA&PARTNER
Premala ulaganja u budžete za PR
Prema riječima direktorice tvrtke Hauska&partner za Hrvatsku, Daria Mateljak Bartulin, ulaganja u odnose s javnošću imaju drugačije ciljeve od oglašavanja. Dok je oglašavanje najčešće u funkciji marketinga i prodaje, odnosi s javnošću, kako ističe, puno su širi, ali se u Hrvatskoj još uvijek premalo ulaže u budžete za PR, a ponekad bespotrebno i previše u oglašavanje. “Budžeti za odnose s javnošću su u pravilu sasvim odvojeni od oglašavanja. Ovisno o kompaniji, ponekad su alocirani u marketinškim budžetima ili zajedno s njima. Svakako je najbolje kada tvrtka ima samostalne i dobro planirane budžete za PR”, kaže Mateljak Bartulin. S obzirom da bi odnosi s javnošću trebali biti usmjereni na stvaranje razumijevanja i izgradnju odnosa, odabir medija za kampanju ovisi o interesnoj skupini. “PR bi medije trebao prihvaćati kao partnere u svojim poslovima, a ne sredstvo”, smatra.

DESIGNSYSTEM
Najneisplativije su aktivnosti koje klijenta tretiraju kao pasivnog promatrača
Klijenti marketinške agencije Designsystem najviše novca ove su godine ulagali u klasične aktivnosti. One su, kaže kreativna direktorica Designsystema Mihaela Pavlović, zbog svoje produkcije skuplje, ali više nisu nužno i najučinkovitije. Najviše vremena i interesa ulagali su pak u ‘nove’ aktivnosti, koje su se pokazale jeftinije, i u velikom broju slučajeva učinkovitije. “S aktualizacijom socijalnih društvenih mreža, viralnog marketinga ili gerilskog marketinga dogodila se ta značajna promjena u odnosima cijene i “kvalitete“. Najučinkovitijim aktivnostima pokazale su se one aktivnosti koje uključuju visoku razinu interakcije s klijentima i visoku razinu društvene odgovornosti”, kaže Pavlović. Najneisplativije, kako ističe, bile su aktivnosti koje su klijenta tretirale kao pasivnog promatrača, a ne kao aktivnog upravljača vlastitom sudbinom.

UNEX Grupa
S malim ulaganjima u PR-u se postižu izvrsni rezultati
Planiranje budžeta dio je planiranja integrirane marketinške komunikacije i postavljanja komunikacijske strategije, no budžet za PR aktivnosti, prema riječima PR direktorice Unex Grupe Marine Bolanče Radunović, uvijek se planira odvojeno od medijskog budžeta. “Budžet za PR aktivnosti ne izdvaja se iz budžeta namijenjenog zakupu medija, već se generira iz PR strategije koja prati poslovni plan Klijenta. Ipak, generalno gledano, PR aktivnosti imaju cijeli niz troškova, posebno ukoliko im se pristupa cjelovito, odnosno ako PR plan obuhvaća segment interne komunikacije, korporativnih odnosa s javnošću, te uključuje PR podršku samom proizvodu ili usluzi”, kaže Bolanča Radunović. Stoga je, kaže, nepotrebno komparirati marketinške i PR budžete, jer je jasno da su ulaganja u oglašavanje, veća od onih u odnose s javnošću. No, s relativno malim ulaganjima, u PR-u se mogu postići fantastični rezultati. “To je pitanje iskustva, ekspertize sudionika u procesu komuniciranja, ali svakako i njihove kreativnosti”, pojašnjava. Kada su u pitanju mediji, prema njenom mišljenju, nema isplativih ili pak manje isplativih.

Komentirajte prvi

New Report

Close