Kristijan sedak: „Studenti su najbolji garant bolje budućnosti.“

Autor: Poslovni.hr , 14. listopad 2016. u 14:18
Izvor: www.unicath.hr

Ususret Govorničkoj školi 28. – 30. listopada 2016. u Crikvenici razgovarali smo s njenim stručnim voditeljem i organizatorom mnogih sličnih edukacija

Kristijan Sedak, magistar komunikologije je doktorand Poslijediplomskog doktorskog studija informacijskih i komunikacijskih znanosti pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Završio je Hrvatske studije i Njemačku pravnu školu. Asistent je na Odjelu za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. U Zakladi hrvatskog državnog zavjeta surađuje na projektima političkog obrazovanja i međunarodne suradnje. Za svoj rad dobio je nagradu pomoćnika ministra obrane za kvalitetno i pravodobno izvršavanje svih dodijeljenih zadaća. Voditelj je Alumni kluba stipendista njemačke Zaklade Konrad Adenauer. Predaje na Veleučilištu VERN’, Visokoj školi za komunikacijski menadžment – Edward Bernays, Poslovnom učilištu Supera. Objavio je više znanstvenih radova s područja komunikologije.

Kakvi su dojmovi s prošlogodišnje Govorničke škole i što vas je motiviralo da je i ove godine ponovno organizirate? Kakav je odaziv, kakav je profil prijavljenih, kakvi su njihovi komentari po završetku škole?

Upravo u tim dojmovima i povratnim informacijama koje smo dobili od samih sudionika pronašli smo motivaciju za organizaciju zahtjevnog projekta. Odaziv je odličan, što nas iznimno veseli. Prijavljeni su većinom studenti zagrebačkog i riječkog sveučilišta, vrlo zainteresirani i motivirani. Stoga ovih dana imamo puno posla odgovarajući na razne upit. Ta, već sada rano započeta interakcija, također nas raduje.

Na čiju pomoć u organizaciji možete računati, tko vam je najviše pomogao, kakve su potporne institucije, jeste li pri tome svemu naišli na kakve prepreke?

Najveću potporu, ne samo u ovom projektu, imamo u realnom sektoru. oni lako prepoznaju obrazovne projekte kao dodanu vrijednost, i za pojedinca i za organizaciju. U Studentskom zboru sveučilišta, legalnom studentskom predstavništvu i Ministarstvu znanosti uvijek imamo sugovornika. Naravno da postoje izazovi, ali to event management čini zanimljivim. Uz mladu, motiviranu ekipu u organizacijskom odboru svugdje nailazim na osmijeh i dobru volju da se za sve pronađe rješenje.

Kakva je uopće govornička ''klima'' u RH, kako kotiramo na inozemnim natjecanjima, ima li mjesta širenju?

Govorništvo je najčešće individualna disciplina, za razliku od debate, pa i svi uspjesi ovise o pojedincu. Koliko je govorništvo individualno, ali i snažno govori nam najnoviji pomak na hrvatskoj političkoj sceni na koji je  utjecala samo jedna osoba izrazitog asertivnog komunikacijskog stila. Na žalost, sustav koji motivira, pruža priliku za vježbe i natjecanje ostavlja puno prostora za poboljšanja. Govornička škola u Crikvenici je odgovor na te neke nedostatke.

Možete li usporediti vrijeme kada ste vi bili student i danas kada studente gledate s druge strane katedre?

Naravno. Iako su u pitanju dvije različite komunikacijske paradigme. Pogledajte samo koju ulogu Internet i e-mail komunikacija imaju danas, a kakvu su imali prije 20 godina. Pogledajte raširenost uporabe mobilnih telefona ili koliko su se televizijski aparati ili programi promijenili kroz to razdoblje. Sve je napredovalo, ubrzalo se i pojednostavilo: širenje, dostupnost, arhiviranje i korištenje raznih podataka. Na žalost, gledajući hrvatske učionice i predavaonice, uspoređujući način (visoko)školskog prijenosa znanja primjećujem da se nije puno promijenilo. Stoga i osobno nastojim u nastavni proces što više uključiti same studente i nove tehnologije.

Možemo li se u potpunosti osloboditi straha od javnog nastupa?

Trema ili strah od javnog nastupa nije nikakav poseban strah. Često ga uspoređujemo s drugim strahovima – onim od letenja, visine, smrti ili paukova. Riječ je o naletu adrenalina čiji su česti simptomi suha usta, drhtanje glasa, hladan znoj, crvenilo u obrazima, „knedla u grlu“, vlažni dlanovi i dr. Važno je znati da je publici vidljiv tek neznatan dio njih. Adrenalin nam je u takvim stresnim prilikama saveznik koji nam pomaže izoštriti osjetila i ubrzati našu reakciju (na publiku). Najbolji način za obuzdavanje i kontrolu treme je kvalitetna priprema, vizualiziranje pozitivnog ishoda i što češće nastupanje u javnosti. Ostale savjete i trikove ćemo sačuvati za Govorničku školu. 

Što je s drugim Sveučilištima u RH, imate li ih plan uključiti?

Zaključujemo li po o dosadašnjem interesu za Govorničku školu, a moram naglasiti da smo prve godine to realizirali isključivo za Sveučilište u Zagrebu, a ove godine se priključilo i Sveučilište u Rijeci, vjerujemo, a i nadamo se, kako ćemo projekt proširiti na nacionalnu razinu. Znamo da interes postoji.

Što nam donosi Govornička škola u Crikvenici?

Polaznicima niz novih saznanja. Prije svega retoričke alate koje će sutra koristiti u svom akademskom i poslovnom okruženju. Vještine komunikacije su postale jedan od važnijih kriterija prilikom zapošljavanja. Studenti zagrebačkog i riječkog sveučilišta koji su se prijavili za sudjelovanje su to prepoznali. Siguran sam da će svaki od njih osobno, našim predavanjima, interaktivnim radionicama ali i individualnim pristupom, poboljšati svoju govorničku tehniku, bez obzira bili početnici ili napredni. Ujedno, uvjereni smo da Crikvenica i u postsezonskom razdoblju ima štošta za pokazati. Bit će to zanimljiv susret.

Više na

 

Komentirajte prvi

New Report

Close