Klijentelizam u medijima opasniji za javni interes od mita, jer nije zakonski kažnjiv

Autor: Saša Paparella , 08. srpanj 2014. u 22:00
Munir Podumnjak na promociji projekta Fairpress

Novinari su čuvari demokracije koje treba zaštititi od svih, pa tako i od njihovih vlasnika, čulo se na zagrebačkoj promociji međunarodnog projekta Fairpress.

Pod naslovom Tko čuva čuvare demokracije, u utorak je u Zagrebu predstavljen projekt Mediji i medijsko okruženje u šest zemalja Jugoistočne Europe.

Glavna svrha projekta, o kojem se detalji mogu saznati na web stranci  Fairpress.eu, borba je protiv klijentelizma u medijima zemalja regije, te zaštita novinara. Zato će kroz naredne četiri godine niz organizacija snimati stanje u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Rumunjskoj. "Klijentelizam, za razliku od mita, nije zakonski kažnjiv, pa je utoliko opasniji za javni interes. Taj se problem ne rješava jer je  cijelo područje još neistraženo, nema sistematiziranih podataka o stanju u medijima, a onda je teško donositi i zakone.

 

Duka

U susjednim je zemljama još teže, u Srbiji i Makedoniji novinari žive pod policijskom zaštitom

Također, nejasno je kada su vlasnici medija međunarodne korporacije, a kada se preko njih samo plasira domaći, upitno stečeni kapital. Zato namjeravamo javnosti dati aktualni pregled situacije u medijima, te izraditi alate za mjerenje klijentelizma i instrumente za zaštitu novinara u navedenih šest zemalja", izjavio je domaćin skupa Munir Podumnjak, izvršni direktor zagrebačkog Partnerstva za društveni razvoj. Zdenko Duka, predsjednik HND-a, podsjetio je da su novinari "čuvari demokracije", te upozorio na njihovu ugroženost, socijalnu ali i fizičku. "Društvo mora čuvati te čuvare demokracije, između ostalog i od njihovih vlasnika, što kontinuirano čine samo novinarska udruženja u regiji.

U Hrvatskoj je u šest godina u novinarstvu izgubljeno 30 posto radnih mjesta u novinarstvu, no u susjednim je zemljama stanje još teže, pa tako u Srbiji i Makedoniji neki novinari žive pod stalnom policijskom zaštitom", rekao je Duka. Kako danas pridobiti privatne medije za ozbiljno novinarstvo i izražavanje javnog interesa, kad njima dominiraju privatni interesi vlasnika, ekonomske i političke elite, zapitao se Duka, spomenuvši da je talijanska vlada nedavno odlučila pomoći medijima- uključujući i one privatne-  sa 120 milijuna eura i poreznim olakšicama. U nastavku skupa čulo se da je, od promatranih šest zemalja, Hrvatska jedina u svom  kaznenom zakonu ostavila kategoriju klevete, kojoj je čak nadodana nova kategorija, a to je sramoćenje.    

Komentirajte prvi

New Report

Close