Kako postati gospodar vlastitog vremena?

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2013. u 10:32
Thinkstock

Koliko dobro upravljate svojim vremenom? Ako je vaš odgovor na ovo pitanje samo još jedan upitnik koji vam se pojavi iznad glave, to nije dobar znak.

Autorica teksta je Ana Meštrović, PR ekspert i autorica tekstova na temu poslovne učinkovitosti na portalu za poduzetnike Brand manager. Portal je namijenjen malim i srednjim poduzetnicima i svakodnevno čitateljima nudi besplatne poslovne, knjigovodstvene i marketinške savjete.

Koliko dobro upravljate svojim vremenom? Ako je vaš odgovor na ovo pitanje samo još jedan upitnik koji vam se pojavi iznad glave, to nije dobar znak. Koliko ste puta poželjeli da vam dan traje barem jedan sat duže kako biste napravili sve ono što ste naumili taj dan?

Vjerojatno imate raspored, kalendar i nekoliko lista stvari koje morate napraviti ili ste morali još jučer? Vrlo je lako potrošiti brojne sate u pokušajima pronalaženja nekog tajnog, čarobnog načina za obavljanje posla.

Upravljanje vremenom vještina je, ali i način života i rada kojim koristimo svoje vrijeme na najučinkovitiji mogući način. Naravno, u početku je potrebno uložiti malo truda: mali ulog vašeg vremena danas kako biste naučili upravljati njime sutra. Postoje različite strategije kako biste naučili što bolje upravljati svojim vremenom, no ipak je najvažnija vaša želja da plan zaista provedete do samog kraja. Nije dovoljno samo pripremiti plan, razraditi raspored do najsitnijih detalja te na taj način isplanirati svaki trenutak. Važnije od svega je da ga pokušate provesti točno onako kako ste to zamislili. Kada jednom uspješno savladate tu vještinu, moći ćete postići veću kontrolu u svim segmentima svog života te poboljšati kako vaše poslovne sposobnosti tako i kvalitetu života izvan posla.

Nažalost, nije još izumljen “čarobni štapić” koji bi riješio sve vaše probleme oko upravljanja vremenom. Ne postoji jedinstveni plan koji bi uspio zadovoljiti svačije potrebe. Ipak, postoji nekoliko ključnih tehnika koje su jednostavne i lako primjenjive na sve okolnosti. Za početak pokušajte što objektivnije sagledati koje su to stvari koje uspijevate napraviti svakog dana i koje su to situacije za koje vam još nedostaje vremena? Razmislite dobro o svojim obvezama na dnevnoj osnovi i o onima na koje trošite svoje vrijeme. Neke od tih situacija doista vas svakodnevno i obvezuju, kao naprimjer odlazak na posao ili provođenje vremena s obitelji. Važno je shvatiti kako ih vi kao takve ne birate već su one rezultat nekih viših odabira koje ste napravili kroz život.

Kako biste kvalitetno upravljali svojim vremenom pokušajte uvijek imati na umu da u Vašem životu postoji mogućnost izbora. Vi doista možete kontrolirati mnoge obveze koje vas svakodnevno opterećuju, bez obzira na to koliko se ponekad čini da imaju kontrolu nad vašim životom. I na kraju ne zaboravite: „Dio našeg vremena nam ukradu, dio izmame od nas, a dio koji ostaje neprimjetno se izgubi.“ (Seneca)

Komentirajte prvi

New Report

Close