Jedino Nova TV zapošljava više novinarki nego novinara

Autor: Saša Paparella , 15. prosinac 2015. u 22:00
Okrugli stol AEM-a/PXL

Agencija za elektroničke medije (AEM) organizirala okrugli stol Rodna ravnopravnost u medijima.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Agencija za elektroničke medije (AEM) održala je okrugli stol na temu Rodna ravnopravnost u medijima.

Predočena je rodna analiza vidljivosti žena i muškaraca u središnjim informativnim emisijama najgledanijih nacionalnih televizija u kojoj je zaključeno da Nova TV ima rodno najuravnoteženiji urednički, voditeljski i novinarski tim koji kreira informativni program, sa po 43 posto žena među urednicima i voditeljima, te sa više novinarki (54 posto) nego novinara.RTL televizija je pokazala trend ka povećanju rodne neravnoteže. HTV 1 je također rodno neuravnotežen prema promatranim kategorijama, a zanimljivo je da 2015. tijekom analiziranog perioda nije bilo niti jedne žene urednice, navodi se.

U nastavku je prezentirana i analiza pod nazivom Sterotipovi, konzumerizam i odmahivanje, gdje je pohvaljen "veliki napredak Gavrilovića od jumbo plakata na kojima se poigravalo s kobacicama kao falusnim simbolima među ženskim grudima". Ipak, seksizmi (npr. reklamna kampanja za Polzeline čarape) i dalje dominiraju u reklamnom biznisu i medijima, zaključak je analitičarki nakon raščlanjivanja TV reklama i sadržaja časopisa.

U marketinškim agencijama, gdje su od 60 do 80 posto zaposlenih žene, priznaju kako se "u reklamama često manipulira seksualnošću jer jer seks i ženski atributi uvijek prodaju proizvod" ali ih gotovo polovina ne smatra seksističkima, odnosno ocjenjuju ih pozitivnima ako se time poigravaju "na duhovit i domišljat način".  Prezasićenost reklamnim sadržajima u medijima porasla je 15,8 posto pa percepcija reklama ima silazni trend. U medijima više nema onako primitivnih reklama kakvima smo svjedočili prije desetak godina, što se prije svega može zahvaliti nevladinim ženskim udrugama, a i HURA, HND i druge cehovske udruge puno su angažiranije, navodi se u analizi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close