I Vlada i Grad Zagreb odrekli su se Stojedinice

Autor: Saša Paparella , 09. siječanj 2011. u 22:00

Otvori li sudac stečaj radija, stečajni upravitelj može s nužnim personalom nastaviti emitiranje, kako bi se zadržala koncesija

Otvaranje stečaja Radija 101 čini se neizbježnim. Ožalošćeni slušatelji već danima u eter puštaju razne zamisli o spašavanju najpoznatije zagrebačke radiopostaje, a dio njih u petak se okupio na mitingu podrške ispred Stojedinice. Ipak, pojavljuju se naznake da ima ulagača voljnih spašavati tu radijsku postaju, te da će nastaviti emitirati tijekom i nakon završetka stečajnog postupka.

Petanjek odlučuje o emitiranju
Ročište o pokretanju stečaja na zagrebačkom Trgovačkom sudu zakazano je za utorak kada će privremeni stečajni upravitelj Branko Petanjek stečajnom sucu vjerojatno predložiti otvaranje stečaja. Nakon toga će svih 35 zaposlenika, od kojih većina zbog neisplata plaća štrajka od 1. prosinca, dobiti otkaze. Petanjek će potom odlučiti hoće li radio nastaviti raditi idućih mjeseci, odnosno je li moguće nastaviti emitiranje tijekom višemjesečnoga stečajnog postupka, nadajući se da će se u međuvremenu pojaviti investitor voljan uložiti novac u i dalje popularnu radiopostaju. Ne želi li izgubiti koncesiju, što bi značilo konačan nestanak Stojedinice, radio mora nastaviti s programom, za što bi trebalo angažirati desetak ljudi. Taj se trošak procjenjuje na više od 100.000 kuna mjesečno, uključujući plaću stečajnog upravitelja i sve preostale troškove. I taj se novac mora negdje namaknuti, a za to postoje dva načina. Prvi je da stečajni upravitelj s marketinškim agencijama dogovori oglašavanje jer je Radio 101 i dalje po slušanosti treća radiopostaja u gradu. Drugi je način dolazak potencijalnog ulagača, a, kako neslužbeno doznajemo, interesenata ima, i to ne samo iz Hrvatske. Unatoč prethodnim najavama nitko se od njih nije uključio u spašavanje radija, očito procijenivši kako ne treba ulagati u tvrtku dužnu više od 20 milijuna kuna. Prije otvaranja stečaja eventualni ulagač morao bi dati oko sedam milijuna kuna koliko se zaposlenicima duguje za plaće i doprinose iako ni to ne bi bilo jamstvo da će ih vjerovnici prihvatiti kao nove vlasnike radija.

Politika više nije zainteresirana
Sada će situacija biti puno jasnija, a pretpostavka je da bi vjerovnici, među kojima najviše potražuje država, pristali i na znatno umanjivanje svojih potraživanja, znajuči da bi u suprotnome lako mogli ostati bez ičega. Naime, Radio 101 nema nekretnina, osim stana na koji je već upisana hipoteka, a i 80.000 eura vrijedan odašiljač na Sljemenu uzet je na leasing tako da se vjerovnici nemaju odakle naplatiti osim prodajom namještaja i zastarjele radijske tehnike. O prihvaćanju pojedinih ponuda za preuzimanje Radija 101 odlučivat će vijeće vjerovnika. “Šteta što se politika više ne želi miješati u Stojedinicu”, s gorkim osmijehom rekao nam je jedan od djelatnika radija. Za svoje probleme nisu uspjeli zainteresirati gradske i državne vlasti, a nisu imali sreću ni s kadrovskim rošadama u Vladi. Za radiopostaju ključna ministarstva financija i kulture dobila su ovih dana nove čelnike, koji za spas Stojedinice ne žele napraviti ništa više od svojih prethodnika. Jedna od varijanti za pomoć radiju bilo bi dobivanje dijela od 20 milijuna kuna koliko Grad Zagreb namjerava u 2011. isplatiti lokalnim medijima, no nejasno je kada će se te prema kojim kriterijima taj novac dijeliti.

Kalkuliranje

Predsjednik Uprave Radija 101 Drago Perić prije pokretanja predstečajnog postupka pregovarao s nekoliko potencijalnih ulagača. Nitko od njih nije se uključio u spašavanje Stojedinice, što će neki možda sada učiniti.

Komentari (1)
Pogledajte sve

FAK!!!

New Report

Close