HT kolateralna žrtva sukoba izvođača i diskografa

Autor: Poslovni dnevnik , 16. lipanj 2015. u 22:00
Nikša Bratoš, predsjednik HGU-a/G. Žućko/PIXSELL

Sporna distribucija snimaka putem glazbenog servisa, Deezer, tvrde, nema dozvolu.

Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) podnijela je u ime 8000 glazbenih izvođača sudsku tužbu protiv T-Coma i glazbenog servisa Deezer zbog "neovlaštene i nelegalne distribucije snimaka putem glazbenog servisa Deezer".

Tvrde da Deezer nema dozvolu izvođača za distribuciju snimki na internetu, a u zabludu da je sve pravno čisto T-Com i Deezer je dovela Hrvatska diskografska udruga, istaknuli su u utorak čelnici Hrvatske glazbene unije (HGU) i HUZIP-a. "Prisiljeni smo bili pokrenuti tužbe protiv T-Coma i Deezera iako su oni kolateralne žrtve. Povjerovali su Hrvatskoj diskografskoj udruzi da je ono što je na internetu legalno i da su diskografske kuće vlasnice izvođačkih prava, što u većini slučajeva nije točno", rekao je predsjednik HGU-a Nikša Bratoš.

Izvođači tvrde da se diskografske kuće neopravdano pozivaju na ugovore potpisane 80-ih ili 70-ih, kad su u doba ploča, kazeta, a kasnije i CD-ova, izvođači prenijeli svoja zakonska prava na diskografe. Tada internet i streaming nisu ni postojali pa se nije mogao potpisati ugovor o distribuciji glazbe putem nečega što nije postojalo, ističu. Zbog loše reguliranosti izvođačkih prava, tvrde, nepravedna je i raspodjela prihoda od glazbe na internetu. Od 100 kn prometa od korištenja glazbe na internetu, pjevačici ili pjevaču stigne naknada od četiri kune.

Kad se odbije autorska naknada, ispada da čak 84% zarade od glazbe na internetu završi kod posrednika: internet providera, glazbenih servisa, agregatora sadržaja i diskografa. HGU predlaže da postotak za izvođače bude 25 posto te da Deezer i T-Com kolektivno riješe sva izvođačka prava ugovorom s HUZIP-om. HT je pak priopćio da je sva prava u odnosu na glazbeni servis Deezer dužno regulirati društvo Blogsmusic, koje je vlasnik Deezera. "Na to smo više puta uputili i predstavnike HGU-a i HUZIP-a. Žao nam je što smo kolateralna žrtva nerazriješenih odnosa izvođača i diskografa", ističu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close