Hrvatskoj ove godine 43 mil. kuna od Igre prijestolja

Autor: Poslovni dnevnik , 28. rujan 2014. u 22:00
Andro Vlahušić i Gordan Maras na setu/Grgo Jelavić/PIXSELL

U Hrvatskom audiovizualnom centru do kraja 2014. očekuju 105 milijuna kuna od izvoza filmskih usluga.

U Dubrovniku je na setu serije Igra prijestolja otkriveno da će HBO-ova produkcija ove godine u Hrvatskoj potrošiti oko 43 milijuna kuna, dok bi kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) trebala dobiti povrat uloženih sredstava od otprilike 8,5 milijuna kuna.

Igra prijestolja se četvrtu godinu snima u Hrvatskoj. Peta sezona, nastala po serijalu Pjesme leda i vatre Georgea R. R. Martina, će se na lokacijama u Dalmaciji snimati 33 dana, za što je angažirano tristotinjak filmskih profesionalaca i statista iz Hrvatske, izvijestio je HAVC. Već se snimalo u Šibeniku, Splitu i na Klisu, a Dubrovnik u seriji glumi Kraljev Grudobran, glavni grad Sedam kraljevina Westerosa."U okviru sustava poticaja HAVC-a, prihod je prve godine iznosio 25 milijuna kuna, druge 58 milijuna, a ove godine očekujemo 105 milijuna kuna izvoza filmskih usluga. Da nije bilo inicijalnog povjerenja HBO-a bilo bi teško zakotrljati tu grudu snijega i teže bi nam bilo dokazati da jedna mala kulturna industrija može biti vrlo ozbiljan motor razvoja i zarade, kao što govore brojke", rekao je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

"To nam daje vjeru i da će Vlada podržati naš daljnji rast i razvoj, kao i do sada", dodao je.Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izrazio je zadovoljstvo što su ljudi zadovoljni tim projektom, "da vide da s hrvatskom državom mogu poslovati, da rade veliku promociju Republici Hrvatskoj, Dubrovniku i svim našim lokacijama". Ovo je uspješna priča za sve, i za HBO i za Hrvatsku i za lokalne sredine i za naš turizam, ocijenio je. Uz Marasa i Hribara, set na dubrovačkim zidinama posjetili su dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, predstavnici hrvatske produkcijske kuće Embassy Films i HBO-a, koji su izrazili zadovoljstvo suradnjom s hrvatskim filmskim djelatnicima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close