Hrvatski novinari će se braniti od sramoćenja na sudu u Strasbourgu

Autor: Poslovni dnevnik , 23. travanj 2014. u 17:49
Glavni urednik slovenske Mladine Grega Repovž

EU sud za ljudska prava zaštitio Mladinu zbog slobode izražavanja.

Ljubljanski tjednik Mladina dobio je zadovoljštinu preko Europskog suda za ljudska prava. Izdavač se žalio na presudu slovenskih sudova prema kojoj bi bivšem zastupniku u parlamentu Srečku Prijatelju trebalo platiti 2.900 eura, jer je u jednom tekstu nazvan "cerebralnim invalidom".

Sud u svojoj presudi navodi da je Mladini time prekršeno pravo na slobodu izražavanja iz Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.Glavni urednik Mladine Grega Repovž je kazao kako bi "presuda iz Strasbourga trebala poslužiti kao udžbenik slovenskim sudovima, kad je riječ o prosuđivanju novinarske slobode i prava na satiru", prenosi riječki Novi list. Mladina je bivšeg zastupnika SNS-a nazvao cerebralnim invalidom zato jer je prilikom rasprave o pravima istospolnih zajednica iz zastupničkih klupa vrijeđao homoseksualce i rugao im se, imitirajući njihovo navodno ponašanje.

Presuda iz Strassbourga mogla bi se primijeniti i u hrvatskim sudovima, gdje je sudac Marko Benčić donio presudu za sramoćenje proglasivši krivom novinarku Slavicu Lukić zbog pisanja o aferi Medikol. "Političari bi mogli izvući pouke iz ove presude i izbaciti djelo sramoćenja iz zakona., a ne da se novinari dodatno iscrpljuju pred Europskom sudom za ljudska prava i da se država dodatno sramoti", prokomentirala je Lukić.

Komentirajte prvi

New Report

Close