HRT cjelovečernji film plaća 200.000 kn

Autor: Saša Paparella , 06. studeni 2017. u 22:01
HRT godišnje 15% programskih troškova mora, po zakonu, usmjeriti u vanjsku produkciju/Robert Anić/PIXSELL

Javna televizija dogovorila tarife otkupa od neovisnih producenata.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Hrvatsko društvo nezavisnih producenata (HDNP) potpisali su u ponedjeljak Koregulacijski sporazum o postupku i pravilima nabave djela neovisnih proizvođača. 

Tim se sporazumom temeljito uređuju pravila nabave djela od neovisnih proizvođača, urednička kontrola HRT-a i formiranje cijena. Navedeno je da će HRT organizirati javne pozive za nabavu djela od neovisnih proizvođača najmanje jednom godišnje, prezentirajući precizno svoje programske potrebe i rokove za finalizaciju proizvoda.HRT može upućivati i direktne pozive za projekte za koje ustanovi interes – za otkup gotovih projekata, nastavke postojećih projekata i projekte od posebnog interesa. 

HRT će barem jednom godišnje organizirati javni poziv za otkup gotovih djela domaćih proizvođača. Okvirna cijena otkupa za dokumentarni film je 600 kuna po minuti, a u slučaju nagrađivanih filmova i filmova od posebnog interesa mogu se dogovoriti i veći iznosi. Uobičajeno trajanje licencije je tri godine i pet emitiranja. 

Okvirna cijena otkupa cjelovečernjeg filma je 200.000 kuna, a trajanje licencije pet do sedam godina s neograničenim brojem ponavljanja. Cijena otkupa animiranog filma iznosi 2500 kuna po minuti. HRT je prema zakonu obavezan usmjeravati 15 posto svojih programskih troškova na vanjsku produkciju, odnosno na nabavu djela od neovisnih proizvođača, a što godišnje iznosi više desetaka milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close