HND u procesu dugom 25 godina izgubilo spor, mora platiti 320.000 €

Autor: Saša Paparella , 06. rujan 2018. u 22:00
Spor HND-a i tvrtke U.T.T. Europa 92 nastao je zbog preuređenja dijela Novinarskog doma/PIXSELL

127 tisuća eura dug je HND-a, koji se zbog zateznih kamata skoro utrostručio.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) primilo je pravomoćnu presudu kojom je naloženo da isplati iznos od 126.617 eura u kunskoj protuvrijednosti s pripadajućim zateznim kamatama koje teku od 1993.

Prema prvim procjenama ukupni iznos kojeg će HND morati isplatiti veći je od 320.000 eura. U tome iznosu čak dvije trećine čine zatezne kamate, zbog dužine sudskog postupka koji je potrajao 25 godina, otkako je tvrtka U.T.T. Europa 92 d.o.o iz Zagreba podigla tužbu. Ta je tvrtka u vlasništvu Ante Matića, Ante Tabaka i Ante Ercegovića 2005. otišla u stečaj i brisana je iz sudskog registra, a sudski postupak protiv HND-a u ime i za račun stečajne mase nastavila je stečajna upraviteljica Vesna Bajić.

Predmet sudskog spora bio je ugovor o najmu i preuređenju dijela zgrade Novinarskog doma, sklopljen u srpnju 1990. između HND-a i tvrtke U.T.T. Europa 92.

Kako ta tvrtka ni nakon više od dvije godine nije dovršila preuređenje prostora niti plaćala najam, HND je raskinuo ugovor o zakupu te ishodio sudsku deložaciju najmoprimca. Tvrtka U.T.T. Europa 92 d.o.o. potom je pokrenula sudski spor i zatražila povrat novca uloženog u preuređenje.

HND je u postupku dokazivao da iznos neplaćenog najma, režija i izgubljene zarade za vrijeme dok je tvrtka boravila u prostoru iznosi 420.083 DEM i zahtijevao prijeboj uzajamnih potraživanja, no sud je većinu tih argumenata odbacio. Jedan od argumenata suda bio je da HND svoja potraživanja nije prijavio u stečajnom postupku tvrtke U.T.T. Europa 92.d.o.o., iako ga je zagrebački Trgovački sud otvorio i zatvorio u istom danu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close