HND osudio Kovačićeve mjere protiv novinarki, HNIP ga štiti

Autor: Poslovni dnevnik , 27. rujan 2016. u 22:00
Siniša Kovačić, v.d. Glavnog ravnatelja HTV-a/Marko Prpić/PIXSELL

Šeficama Ogranka HND-a i Etičkog povjerenstva na HRT-u sankcije zbog kritika na ponašanje v.d. glavnog ravnatelja Siniše Kovačića.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje odluku v.d. Glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića da upozorenjem pred otkaz kazni Sanju Mikleušević Pavić, predsjednicu Ogranka HND-a na HTV-u, zbog "verbalnog delikta", te pokrene postupak za izvanredni otkaz Mirni Zidarić, predsjednici Etičkog povjerenstva na HRT-u, kao i odluku da do kraja rujna provede izmjene Etičkog kodeksa HRT-a, a kako bi mogao smijeniti sadašnji sastav povjerenstva.

'HND: Kritike su dokumentirane
Etičko povjerenstvo je na sjednici od 23. 8. 2016. donijelo mišljenje kako Mikleušević Pavić nije kriva za 'verbalni delikt', supotpisivanje HND-ovog priopćenja od 21.7.2016., u kojem su iznesene dokumentirane kritike na neprofesionalno ponašanje v.d. vodstva HRT-a što ih je potvrdila i međunarodna misija. No, unatoč takvom mišljenju Etičkog povjerenstva, Kovačić je kaznio Sanju Mikleušević Pavić zbog "niza neistinitih, netočnih, i neprovjerenih informacija" koje je navodno iznijela supotpisavši, kao predsjednica Ogranka HND-a, priopćenje kojim se HND usprotivio produljenju v.d. mandata Siniši Kovačiću.

HNIP: Povjerenstvo je bez morala
Druga cehovska udruga, Hrvatski novinari i publicisti (HNIP) pozdravila je stavljanje van snage Etičkog kodeksa i drže kako je to trebalo napraviti i prije, kao i pristupiti izradi novog Kodeksa. "Postojeći Kodeks, kojega je koncipirala prethodna Uprava, služio je kao sredstvo za selektivno odstranjivanje politički nepodobnih novinara. Svojom neodređenošću, omogućavao je proizvoljno, dogovorno donošenje sankcija, pa je time bio i vrlo pogodno sredstvo za zastrašivanje nepodobnih zaposlenika HRT-a", kažu.

"Niti dosadašnje djelovanje Etičkog povjerenstva ne može se ocijeniti s prolaznom ocjenom. Ovo tijelo od najveće važnosti za novinarsku struku i civilizirano međuljudsko ophođenje, svoje je prosudbe donosilo površno, birokratski, bez ikakvog stručnog ili teorijskog utemeljenja. Povjerenstvo se je prečesto vodilo raznim partikularnim interesima, zato što sastav povjerenstva niti približno ne oslikava profesionalno etički i svjetonazorni pluralitet novinara i kreativnog osoblja HRT-a. Također, prevelik broj članova povjerenstva ne uživa niti profesionalni niti moralni ugled unutar svojih radnih sredina", optužuju HNIP-ovci.  

Komentirajte prvi

New Report

Close