Google gasi servis vijesti u Španjolskoj bježeći od plaćanja autorskih prava

Autor: Tomislav Pili , 11. prosinac 2014. u 22:01
Suosnivač Googlea Sergey Brin odlučio je povući kompaniju iz Španjolske/REUTERS

Pitanje je što će dobroga zakon donijeti izdavačima jer je njemački Axel Springer odustao od ideje da mu Google plaća naknadu.

Američki internetski div Google odlučio je ugasiti svoj servis vijesti u Španjolskoj što se tumači kao do sada najoštriji odgovor kompanije na sve strožu europsku regulativu koja zahvaća tu tvrtku.

U Španjolskoj od 1. siječnja 2015. stupa na snagu zakon kojim će internetski news servisi biti obvezni plaćati naknadu novinskim izdavačima za preuzimanje njihova sadržaja. Točan iznos naknade još nije poznat, ali je poznat iznos kazne – do 600.000 eura. Google nije želio čekati novu godinu, pa će španjolsku verziju Google Newsa ugasiti već 16. prosinca. Zakon neće imati utjecaja na ostalo poslovanje Googlea u Španjolskoj."Iznimno žalimo zbog toga, ali uslijed promjene zakona ugasit ćemo Google News u Španjolskoj i maknuti španjolske izdavače s ostalih servisa", objavio je u srijedu Richard Gingras, direktor Google Newsa.

 

Gringas

Google News izravno ne zarađuje, pa bi daljnje poslovanje u Španjolskoj bilo neodrživo

Međutim, kompanija je poručila da izdavači mogu zatražiti da se njihov sadržaj i dalje prikazuje besplatno. Time im Google skreće internetski promet na stranice i povećava oglašivački potencijal. Prema podacima Googlea, njihov servis vijesti novinskim izdavačima širom svijeta mjesečno "šalje" oko milijardu klikova.Valja naglasiti kako ovaj servis nema ništa zajedničko s tražilicom. Korisniku prikazuje vijesti iz države u kojoj se korisnik nalazi, a Gingras u svojoj objavi ističe kako servis izravno ne zarađuje novac od toga. Kako španjolski zakon traži plaćanje naknade u slučaju prenošenja i najmanjeg dijela sadržaja, Gingras dodaje kako bi daljnje poslovanje bilo neodrživo. Inače, sličan servis ima i Yahoo, pa je pitanje kako će se on postaviti u vezi ovog problema. Međutim, pitanje je kako će ovaj španjolski zakon funkcionirati i što će dobroga donijeti tamošnjim izdavačima.

Naime, sličan eksperiment je u listopadu već pokušala njemačka izdavačka kuća Axel Springer zabranivši Googleu prenošenje sadržaja bez plaćanja naknade s četiri njihova najznačajnija portala.Rezultat tog poteza bilo je značajno smanjenje posjećenosti Springerovih portala, pa je kompanija brzo odustala od toga. Štoviše, izvršni direktor njemačkog izdavačkog diva, Matthias Döpfner je izjavio kako bi se Axel Springer morao izgurati s tržišta ako bi nastavio inzistirati da mu Google plaća naknadu za autorska prava. Pitanje intelektualnog vlasništva aktualna je tema i u Velikoj Britaniji gdje je najavljen "Google porez". Njime britanski poreznici žele s 25 posto oporezivati intelektualne usluge.

Komentirajte prvi

New Report

Close