GONG i Željka Markić tražili po 100.000 kn, VEM ih odbio

Autor: Saša Paparella , 28. svibanj 2014. u 17:09
Željka Markić, U ime obitelji; samo 42 boda/ Duško Jarmaz/PIXSELL

Dodijeljeno gotovo milijun kuna, osam nakladnika ‘palo’ na programu.

Vijeće za elektroničke medije (VEM) dodijelilo je gotovo milijun kuna iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija neprofitnim pružateljima medijskih usluga.

Neprofitni proizvođači audiovizualnog i radijskog programa dobili su 290.880 kuna, najviše Fade in (107.265 kn) za program o nacionalnim manjinama. Financijsku pomoć su dobili i Građanska inicijativa NG buntovnici, Udruga Radio mreža te Udruga Filmska klapa. Preostalih 681.120 kuna VEM je podijelio između 11 "neprofitnih pružatelja elektroničkih publikacija", raznih udruga i njihovih web portala. Najviše je, 77.304 kn, dobio nakladnik Foruma, a slijede nakladnici portala Tris (74.592 kuna), Lupiga (72.496 kuna), Cenzura plus, H-alter, Ziher, Kulturpunkt, Crol, Hrvatsko kulturno vijeće i Pogledaj.to. U toj je kategoriji čak polovica prijavljenih ostala bez zatražene pomoći: prijavila su se 23 neprofitna nakladnika.

Iz formalnih su razloga odbačene prijave Info zone, Kulturtregera, Novuma i Radio Studenta, a potom su članovi VEM-a odlučili ne dodijeliti novac čak osmorici nakladnika. Među njima su najpoznatija imena GONG i Udruga U ime obitelji, koji su zatražili po 100.000 kn. Presudilo je što su od VEM-a dobili iznimno malo bodova: GONG 43,4 boda, a U ime obitelji 42, odnosno 10 bodova manje od najlošije plasiranog među portalima koji su dobili novac. Fond godišnje raspolaže s nešto više od 30 mil. kn, od čega najveći dio podijele radijski i televizijski nakladnici.

Komentirajte prvi

New Report

Close