Fox ima samo dva dana za višu ponudu u ratu za Sky

Autor: Tomislav Pili , 06. kolovoz 2018. u 22:00
Utrka ulazi u finale/REUTERS

Medijski div u vlasništvu Ruperta Murdocha do četvrtka mora odlučiti hoće li dati više od 26 milijardi funti.

Američki medijski div Twenty-First Century Fox u vlasništvu Ruperta Murdocha mora najkasnije do prekosutra objaviti novu ponudu za britansku TV-postaju Sky ako želi pobijediti u nadmetanju s američkim kablovskim operaterom Comcastom.

Podsjetimo, prošlog mjeseca Comcast je stavio na stol ponudu tešku 26 milijardi funti, odnosno 14,75 funti po dionici nadmašivši tako Foxovih 24,5 milijarde funti. Radi se o ponudi za 61 posto dionica Skyja koje Fox još ne posjeduje. Skyjev neovisni odbor preporučio je dioničarima prihvaćanje Comcastove ponude. Prema britanskoj regulativi, Foxu u četvrtak ističe rok do kojeg može nastaviti ovo nadmetanje što bi značilo da treba ponuditi više od 26 milijardi funti.

Ako je suditi po kretanju cijene Skyjeve dionice na Londonskoj burzi, upravo takav rasplet očekuju investitori. Naime, dionicama te televizijske kuće i dalje se trguje po cijeni višoj od Comcastove ponude. U ponedjeljak oko 13.30 sati cijena je iznosila 15,12 funti. U svakom slučaju, jedno od najpraćenijih nadmetanja u medijskoj industriji posljednjih godina ulazi u samo finale.

Prema tvrdnjama analitičara britanskih medija, Comcast je favorit u ovoj utrci nakon što je najavio da će sve karte baciti na preuzimanje Skyja. Naime, Comcast se povukao iz nadmetanja za medijsku imovinu Foxa gdje je slavodobitnik postao Disney ponudivši 71,3 milijarde dolara. U slučaju da Comcast uspije u preuzimanju Skyja, otvara mu se mogućnost zamjene imovine s Disneyjem i preuzimanja cijelog Skyja. Naime, Comcast drži trećinu udjela u tvrtki Hulu, kokurentu Netflixa.

Disney drži 60 posto u Hulu, pa bi u zamjenu mogao ponuditi 39 posto Skyjevih dionica koje drži Fox. Sky tako postaje strateški važna meta za obje kompanije koje traže izvore rasta u konkurenciji Netflixa, Amazona, Googlea i Applea.  

Komentirajte prvi

New Report

Close