Fond za pluralizam novcem HTV-a spašava lokalne medije

Autor: Saša Paparella , 06. kolovoz 2014. u 22:00
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Svake se godine tri posto pristojbe HTV-a podijeli preko Agencije za elektroničke medije lokalnim nakladnicima radija i televizije, za snimanje emisija od javnog značaja.

Fond za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija iznimno je važan ne samo za sadržaj, već i za opstojnost lokalnih medija, ocijenio je Ante Šalinović iz agencije Ipsos puls, predstavljajući u srijedu u zagrebačkom Novinarskom domu Analizu društvenog utjecaja Fonda od 2010. do 2012., napravljenu po narudžbi Agencije za elektroničke medije (AEM).

Fond se financira s tri posto od ukupne pristojbe HTV-a. Taj se novac- u analiziranom razdoblju do 36 milijuna kuna godišnje- dijeli između lokalnih radijskih i televizijskih postaja, a namijenjen je subvencioniranju emisija od javnog interesa. Šalinović ocjenjuje da su te emisije kvalitetne, “ali nedovoljno dolaze do publike”, pa je potrebno poraditi na marketingu. 

U analizi se napominje da je Fond izravan povod za kreiranje niza tematskih sadržaja od javnog interesa, ”o kojima nakladnici zbog manjeg komercijalnog interesa inače uopće ne bi niti razmišljali”.

Udio Fonda u ukupnim prihodima lokalnih radijskih nakladnika u prosjeku iznosi 8,5 posto, a kod televizijskih 17,7 posto, pa bi mnogima bez tog novca bila upitna egzistencija.

Provedeno istraživanje pokazuje da većina populacije RH konzumira lokalne medije, no oni su rijetko kada primarni izvor informiranja. Poražavajućim je pak ocijenjen podatak kako svega 39 posto ispitanika smatra lokalne medije neovisnim od politike.

Metode istraživanja za potrebe te interdisciplinarne studije uključile su dubinske intervjue sa 30 nakladnika, terensko istraživanje s tisuću ispitanika, deset fokus grupe te analizu sekundarnih podataka. Većina nakladnika Fondu daje ocjenu četiri. Oni sugeriraju svoje uključivanje u raspodjelu novca, dodatnu objektivizaciju bodovanja te maksimalnu kontrolu u realizaciji subvencioniranih sadržaja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Novcem HTV-a?

Sta oni zaradjuju nesto. Otkuda HTV-u novac?

New Report

Close