Filmaši spremni za Cannes

Autor: Ana Lučin , 30. siječanj 2011. u 22:00

Usvoji li Vlada RH predložene mjere domaćih filmaša, oni su spremni već u ožujku plan predstaviti europskim producentima

Nacionalnim programom razvoja audiovizualnog stvaralaštva domaći su filmaši, među ostalim, predvidjeli donošenje mjera za poticanje ulaganja u domaći film, filmsku industriju i izvoz filmskih usluga. Ulaganja u sektor oživjela bi usvajanjem paketa regulativnih i fiskalnih mjera za strane investitore koji bi projekte realizirali u Hrvatskoj, koristeći ovdašnje lokacije i tehničke te kreativne usluge hrvatske audiovizualne industrije. Osim toga predlažu i koordiniranu promidžbu Hrvatske kao destinacije za snimanje.

Sukladno programu, u tijeku je izrada nacrta zakonskog okvira mjera poticaja izvoza usluga  te pravilnika, odnosno uredbe koja će definirati uvjete i postupke provođenja mjera. Izradom okvira i pravilnika bavi se radna skupina u čijem su sastavu predstavnici Hrvatske udruge producenata, Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture, Ministarstva financija i stručni savjetnik Thierry Baujard, osnivač Pan European Investment Network Media Deals-a. “U suradnji s poreznim savjetnikom nacrt bi do kraja ožujka trebao  biti predstavljen Vladi, s ciljem da se uvrsti u plan aktivnosti programa gospodarskog oporavka”, kaže producentica Tatjana Aćimović, koordinatorica radne skupine. Program navodi i kako, unatoč procvatu filmske industrije u konkurentskim zemljama koje su uvele porezne poticaje, Hrvatska još uvijek ima perspektivu. No, autori programa smatraju da je glavna prepreka uvođenju regulativnih i fiskalnih mjera monolitni model hrvatske fiskalne politike, tradicionalno nesklon fiskalnim poticajima. “Pomak na ovom području neće biti moguć ako se na razini Vlade ne donesu određeni ustupci u smjeru fiskalnih povlastica u filmskoj proizvodnji, po uzoru na europske zemlje”, tvrde filmaši.

Strani producenti

Cilj je ‘Hrvatska, zemlja za snimanje’
“Pripremamo kvalitetan promidžbeni program s materijalnim i kreativnim potencijalima Hrvatske kao zemlje za snimanje, koji ćemo, ako Vlada prihvati predložene mjere, predstaviti europskim producentima u svibnju na Canneskom filmskom festivalu i u lipnju u Los Angelesu američkim producentima”, kaže Aćimović.

Komentirajte prvi

New Report

Close