Dvije najveće talijanske TV-kuće pod istragom

Autor: Tomislav Pili , 20. svibanj 2015. u 22:01
Novi ugovor klubovima je donio 14 posto više prihoda/REUTERS

Na aukciju za TV-prava vrijedna 2,8 milijardi eura žalile su se manje TV-kuće, što je potaknulo istragu regulatora.

Talijanska Financijska policija pretražila je u utorak urede dvije najveće tamošnje komercijalne televizijske kuće zbog sumnji u digovaranje cijena prava za prijenos nogometnih utakmica prve lige, Serie A.

Guardia di Finanza objavila je kako je pretražila urede Mediaseta u vlasništvu bivšeg premijera Silvija Berlusconija te Sky Italie – u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Murdocha – ali je odbila medijima otkriti razlog pretresa. Mediji to povezuju s istragom regulatora tržišnog natjecanja koji je, pak, objavio kako sumnja da je ugovor o TV-pravima na utakmice Serie A rezultat dogovora između dvije kuće i suprotan europskim pravilima tržišnog natjecanja.

 

2,8mlrd.

eura vrijedi ugovor o TV-pravima

Dva medijska magnata su ograničavala tržišnu utakmicu i sprečavala ulazak drugim TV-kućama, sumnja regulator. Sporazum između Mediaseta, Sky Italie i prvoligaških klubova postignut je u lipnju prošle godine i vrijedi od 2015. do 2018. godine. U odnosu na prijašnji ugovor vrijedan 2,48 milijardi eura, novi je klubovima donio 14 posto više prihoda po toj osnovi, odnosno 2,82 milijarde eura, procjenjuju analitičari. Mediaset je osvojio prava na prijenos utakmica prvih osam klubova koji privlače 90 posto gledatelja, dok je Sky Italia dobio prava na satelitski prijenos utakmica svih 20 klubova.

Aukcija ponuda kasnila je zbog žalbi manjih TV-kuća na transparentnost procesa. Glasnogovornik Serie A Maurizio Beretta tada je izjavio kako je "sporazum u najboljem interesu svih strana". Beretta nije imao komentara za talijanske medije na upit o pretresu Financijske policije i istrazi regulatora. 

Mafija u nogometu

Zbog namještanja utakmica 50 uhićenih

Istraga o dogovoranju Mediaseta i Sky Italie izbila je istovremeno s novim skandalom u talijanskom nogometu zbog namještanja rezultata utakmica treće i četvrte lige. Talijanska policija uhitila je više od 50 osoba, a 70 je pod istragom. Uhićeni su mahom igrači i dužnosnici preko 30 nogometnih klubova, a u tom društvu našao se i jedan policajac. Mediji navode da iza dijela namještenih utakmica stoji i 'Ndrangheta.

Komentirajte prvi

New Report

Close