Došlo je zlatno doba televizije, nikada nije bilo više mogućnosti

Autor: Vladimir Nišević , 22. travanj 2015. u 13:15
Bonnie Pietila, trostruka je dobitnica nagrade Emmy/G/PIXSELL

Jedna od najvažnijih osoba na putu Simpsona prema zvijezdama je Bonita “Bonnie” Pietila. Ona je odabrala Dana Castellanetu da svoj glas dade Homeru.

Bonnie Pietila, trostruka dobitnica nagrade Emmy za rad na kultnoj seriji Simpsoni, sudjelovat će na koprodukcijskom panelu na trećem New Europe Marketu, koji se u Dubrovniku održava od 9. do 11. lipnja. Mattu Groeningu, autoru Simpsona, ne može se osporiti genijalnost u kreiranju sad već kultne animirane serije o disfunkcionalnoj obitelji iz američke provincije.

Seriju koja drži rekord i kao sitcom s najdužim vijekom Matt sam, naravno, nije mogao napraviti. Jedna od najvažnijih osoba na putu Simpsona prema zvijezdama je Bonita "Bonnie" Pietila. Ona je odabrala Dana Castellanetu da svoj glas dade Homeru, a zbog njezinog odličnog uha i intuicije Julie Kavner postala je Marge, Nancy Cartwright znamo kao Barta, Yeardley Smith kao Lisu. Mjesecima je čekala da se Hank Azaria oslobodi ugovora koji ga je obvezivao na drugi projekt, na dan isteka nazvala je i napokon dobila svog Moea.

Dovela poznate
Od casting direktorice Bonnie je kasnije postala producentica Simpsona, što joj je donijelo tri Emmy nagrade. Njezina je specijalnost Simpsonima u goste dovesti ljude do koji nitko drugi ne može doći. Iako mnoge zvijezde stoje u redu ne bi li gostovale u seriji, do nekih je osoba nemoguće doći. Nemoguće ako niste Bonnie, jer ona je u Simpsone dovela Juliana Assangea, i to u trenutku dok je bio zatočen na nepoznatoj lokaciji, potom neuhvatljivog Banksyja, te slavnog i javnost nesklonog spisatelja Thomasa Pynchona, autora koji je 40 godina izmicao novinarima.

"Kad želiš nekoga dovesti, prvo se zapitaš tko poznaje tu osobu. Julian Assange dobar je primjer. Zapitala sam se tko ga poznaje i sinulo mi je – njegovi odvjetnici! Čitala sam članke o njima i uskoro saznala tko ga zastupa. Taj proces ne ide brzo, katkad treba i šest mjeseci da se nekoga nagovori, no nikada ne odustajem", kaže Bonita Pietila. Osvrčući se na svoju karijeru i prestižnu nagradu Emmy kaže kako "zadovoljstvo nagradom ovisi o konkurenciji". Naime, važna je konkurencija ali i "kada su u pitanju Simpsoni i činjenica kako je teško odabrati koju od epizoda nominirati". "Ako se suci smiju imamo više šanse za osvajanje nagrade, tako da je odabir jako težak jer više smo nego ponosni da imamo toliko duhovitih epizoda i scenarija da je teško odabrati", kaže Pietila.

Kada su u pitanju najveći izazovi u njezinoj karijeri ističe kako "se svatko tko radi na televiziji suočava s jednim najvećim izazovom a to je vrijeme". "Tjedana za tjednom serija se mora ispostaviti tako da je menadžiranje vremena najveći problem. Naravno, uvijek razmišljate na način ovu sam epizodu mogao napraviti bolje, možda smo trebali tu scenu ponovo snimiti jer nije svaki put sve uredu iz prve. Ali morate naučiti kako sve napraviti kako treba u zadanom vremenu", kaže Pietila.

Promjena forme
Prema njezinim riječima i forma televizije promijenila se od njezinog početka karijere do danas kada je je daleko više opcija i mogućnosti za izradu različitih formata. "Danas imamo toliko mogućnosti da na jednom jestu okupimo toliko sjajnih ideja i to bilo koje vrste. Mreže ili streaming servisi, online platforme ili YouToub – daleko je više mogućnosti nego prije. Kada sam ja počinjala imali smo tri mogućnosti- tri televizijske mreže, i to je otprilike bilo to. Mislim da je danas zlatno vrijeme televizije. Pojavljuje se sve više talantiranih ljudi koji pišu odlične scenarije i posjeduju velike produkcijske vrijednosti i imaju više novca nego što sam ja imala kada sam počinjala.

Kada pogledate stare televizijske serijale – svi su snimani najviše na jednom setu koji se koristio svaki puta ispočetka. A danas…, kada sam prvi puta ugledala otvornu scenu Igre prijestolja, produkciju i scenografiju – pomislia sam  – oni ovo ne rade na televiziji. To je puno novca za produkciju, a taj novac vidite i na ekranu. Mislim da se tako plaća publika koja je danas daleko zahtijevnija", kaže Pietila.  Danas su sve popularnije i koprodukcije, a o njima Pietila baš i nema toliko visoko mišljenje. "Koprodukcije su prihvaćeniji put kada postavite troškovnik projekta i vidite da za tim ima potrebe. Ali mislim kada netko može sve učiniti sam tako i treba učiniti", zaključuje Pietila. 

Biografija

Od glazbe do televizije

Ona je inače, karijeru započela u glazbenoj industriji kao koncertna promotorica. U jednom je trenutku bila jedina ženska licencirana promotorica u SAD-u. No vrlo se brzo prebacila na televiziju. "Preselila sam se u Los Angeles i poželjela raditi u glazbenoj industriji. No nisam mogla pronaći posao, ženama je tada bilo teško. Morala sam nekako drukčije početi zarađivati i tako sam postala agentica. Svijet je lud i posao možete dobiti zbog bilo koje vještine koju imate. Tako je bilo sa mnom", kaže Pietila. Uskoro je Bonita Pietila počela raditi u The Tracey Ullman Showu, gdje su počeli Simpsoni doživjeli premijeru, postala je voditeljica castinga, a poslije i producentica.

Komentirajte prvi

New Report

Close